Относно


Версия: 3.0.0 (13 ноември 2015 г.)

[BG] Това е новата, по-кратка версия на „За този блог и автора“ (стандартната за блогове страница „Относно/About“). Старата версия все още се пази тук, защото съдържа начините за контакт с мен, автора на блога.
[EN] This is the newer, shorter version of the „About (About the blog & the author)“ page. The old one can still be found here since it contains my contact options.

[BG]

За този блог

В този блог ще публикувам своите лични мисли по теми, които ме интересуват (а аз се интересувам поне бегло от почти всичко). Основният фокус е върху есета и критически анализи по (спекулативна) философия, социокултурна критика, мистерии, загадки и неизвестни феномени. Наред с това ще пускам и материали и хипервръзки към външни уебсайтове с цел упътване към информация и ресурси, които съм срещнал из Интернет, и които считам за полезни или поне донякъде интересни.

Целта на последното е да натрупам база от данни с полезни е-препратки (връзки, „линкове“) по засегнати теми, вкл. към уебстраници с полезни програми, разнообразни мнения, съвети, трикове за уебпрограмиране, уебдизайн, графичен дизайн, FLOSS (основно GNU/Linux) и Windows. Надявам се този списък да е полезен на всички и ще приветствам всякакви предложения и помощ в тази посока. Чета малко книги, много материали от интернет (напр. статии от новинарски сайтове, Wikipedia и специализирани тематични портали), знам като цяло сравнително малко, а си позволявам прекалено много за разлика от повечето… мисленето ми вероятно може да се опише като синкретично, интегративно и дори вътрешнопротиворечиво и спорно. В този блог ще се опитам да споделя част от нещата, (за) които мисля… Вие преценете дали и доколко успешно съм се справил.

Предупреждавам, че начинът ми на мислене, мненията и убежденията ми не са по вкуса на всеки и са изключително критични, разнообразни и донякъде съвсем чужди за другите хора в немалка част, а и еволюират и се променят с времето и натрупания опит и познания.

Не е задължително да сте съгласни с мен и моите интерпретации, анализи и философски възгледи и светоглед/светоусещане. Свободни сте да мислите и вярвате в каквото пожелаете и можете да изразите и своята позиция по публикуваните статии чрез пускането на коментари под тях, или на друго място (напр. във ваш собствен уебсайт/блог/форум). Пиша публикациите си на български (предимно) и на английски език, като тези, които са изцяло на английски, се появяват под/в категория In English.

Ако желаете, може да се абонирате да получавате на посочен от Вас е-mail адрес бюлетин, съдържащ кратко резюме на новите публикации от блога. Можете да се абонирате и за RSS хранилката на блога (и на коментарите в него) посредством натискане на оранжева иконка със сигнални вълнички (ще я видите), която изпълнява функция подобна на имейл бюлетин и чието съдържание може да се чете чрез програма от типа RSS четец (RSS feed reeder) като Live Bookmarks („живи отметки“) за потребителите на Mozilla Firefox или пък уеб-базирания Google Reader. Ако поразтършувате с някоя от по-популярните и богати уебтърсачки, със сигурност ще намерите и много други все така подходящи четци за RSS новини, ако гореизброените не ви харесват или не ви вършат работа.

Е, приятно четене и ако имате идеи, предложения или полезни линкове (хипервръзки/препратки), моля, пишете ми на адрес на е-поща <ve4ernik [at] gmail [dot] com> (заменете [at] с „@“ и [dot] с „.“, без знаците „<“ и „>“; Това са прости антиспамърски мерки…).

Малко помощ:
За Ваше улеснение при търсенето, всяка публикация от блога е обозначена с ключови думи (етикети, от англ. tags), а статиите са маркирани по категории (тематика). Можете да търсите в блога чрез лентата за търсене в горната част на страницата (ще я познаете по иконата с лупа), а за търсене чрез браузъра в отворена страница или публикация/статия може да използвате клавишна комбинация [Ctrl] + [F].

Благодарности:

Благодаря на WordPress.com за безплатния уебхостинг на блога. Благодаря и на всички хора, които помагат за създаването, разпространението, развитието на знания по целия свят и за всички (включително и на критически анализи на съответните знания). Благодаря и на всички радетели борци за истинска просвета/образование, култура, справедливост, разбирателство, сътрудничество, ненасилие, свобода, истина и мирен живот за всички, както и на защитаващите и подкрепящите ги. Най-много благодаря на самата природа (реалност/вселена/и-както-още-предпочетете-да-наречете-безкрайния-абсолют) за това, че ни е създала, въпреки че тя най-вероятно не се интересува от човешките мнения и няма точно определена цел, освен самата себе си, но пък ние сме част от нея, при това една доста интересна такава.

За автора

Няма кой знае колко за разказване. Авторът на блога неохотно казва за себе си следното:

Занимания: писател, (псевдо)(мета)философ, независим изследовател, критик на обществото.
Местоживеене: предимно в България
Езикови умения: владея (сравнително) грамотно да комуникирам на български и английски език (а често и на смесица от двата, което донякъде се стремя да избягвам). Последното си личи и от това, че използвам много английски чуждици и научно-техническа и философска терминология в речта си (макар изкривена от личнате си представи за тези термини и концепции/идеи).
Познания: Бих казал, че повечето важни знания (особено идеи), които знам, съм научил чрез личен биографичен опит, общуване с другите, самостоятелно четене на разнообразни литературни и други видове информационни източници, включително и чужди слова от Интернет (или „интернет“, ако предпочитате другия, по-(криво)разбрания правопис).
Още за мотивите за списване на този блог: Поради изключително болната социокултурна и политическо-икономическа атмосфера в България списвам този блог като единствен начин да участвам в обществените процеси чрез опити за по-задълбочено анализиране с цел разбиране на дезинформационните, зли и покваряващи сили в българското и световното човешко общество, като за тази си цел си служа най-вече с могъщата сила на свободата на словото, мисълта, убежденията и най-вече на свободното писмено (себе)изразяване. Свободолюбив съм и не понасям (прекомерни) несправедливости и манипулации от страна на „елита“ в българското общество.
Този блог съществува с цел по-голяма информираност на повече хора за различни алтернативни гледни точки: мнения, становища и т.н.

Това е всичко, което е нужно да знаете за мен… Другото може да го научите от самите материали в блога.

Приятно четене и коментиране в блога и дано съм Ви полезен с нещо чрез този блог (но не давам никакви гаранции за това, както е описано по-надолу в лиценза на блога и в Общите условия за използване и в отказа от отговорност на блога). Ако не ви харесва блога, си потърсете друго (е-)занимание, има немалко разнообразие, стига да потърсите по-обстойно.

Лиценз на съдържанието на блога

Използвам публично достъпни източници на информация за по-голямата част от съдържанието на публикациите в този блог и в повечето случаи цитирам източниците за яснота. Иначе цялото текстово (и друго) съдържание на блога е достъпно според условията на лиценза (т.е. се разпространява под лиценза) Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Споделяне на споделеното 3.0 Нелокализиран, освен ако изрично не е упоменато друго.

Накратко лицензът позволява следното:

1. Можете свободно:
• да споделяте — да копирате, разпространявате и излъчвате произведението (съдържанието на блога);
• да ремиксирате — да адаптирате (променяте/изменяте/модифицирате, надграждате, коментирате и т.н.) произведението (съдържанието на блога). Става въпрос основно за случаите, когато то е копирано за използването му в производни творби;

2. Съгласно следните условия:
• Признание — Трябва да посочите авторството на творбата (обикновено част от съдържанието на блога, като отделна публикация) по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението (но не и по начин, оставящ впечатлението, че същият/същите подкрепят вас или използването по някакъв начин на творбата от вас).
За мен този начин е при употреба на неща от този блог просто да сложите подобие на следното съобщение там, където ползвате неща от блога ми (или в края на материала ви):
По материала ([име на публикацията с хиперлинк/връзка/препратка към нея]) от Sah War’s blog (https://sahwar.wordpress.com), лицензиран под CC BY-NC-SA 3.0 Unported. Проверен на [дата и час, когато сте проверили информацията в блога ми].
• Некомерсиално — Произведението (съдържанието на блога) не може да бъде използвано за комерсиални цели.*
• Споделяне на споделеното — В случай че промените, видоизмените или използвайки като основа произведението, го надградите, то полученото производно произведение може да се разпространява само съгласно условията на същия или на подобен на този договор.
(Тоест трябва да лицензирате производни на блога творби под същия лиценз — CC BY-NC-SA 3.0 Unported; разпространяване под подобен лиценз (напр. CC BY 3.0 или CC BY-SA 3.0) също обикновено се позволява, стига да попитате за разрешение чрез запитване под формата на писмо до е-пощата ми).

* Бележка: Ако имате желание да ползвате материал от блога с комерсиална цел, моля, свържете се с автора на блога на посочения в блога имейл адрес за получаване на разрешение. За други употреби, вижте текста на условията на лиценза на съдържанието на блога, обяснение на който (и връзка към договора на който) е поместено по-горе, както вече разбрахте. 🙂

Понякога важат и други условия (например, ако в блога е използвано изображение, видеоклип, музикално-звуков или друг материал от другаде), като където е възможно, това ще бъде изрично упоменато. В противен случай се счита, че ползването на чужд материал е разрешено под правната терминология на свободно минимално позволено „справедливо/честно (из)ползване“ (Fair Use) без указване на източника, автора и/или праводържателя. Ако чуждият материал сочи с връзка към друг уебсайт, добре е да проследите тази външна препратка и да се запознаете с условията на външния сайт по отношение на използвания материал и условията за неговото използване.

Общи условия за използване и отказ от отговорност

Последна редакция: 13 ноември 2015 г.

І. Общи условия за ползване
Всеки ползвател/потребител (т.е. читател и/или коментиращ) на блога е длъжен да прочете, да спазва и да се съобразява доколкото може с общите условия за използване, лиценза на съдържанието и отказа от отговорност на този блог.

 1. Забранява се достъпът на лица под 14 години до този блог според общите препоръки на американския указ COPPA (Children’s online privacy protection act) за територията на САЩ или за територията на Европа в случай на подобни действащи правни укази в българското и/или европейското законодателство. Тази забрана е с цел намаляване на риска от нежелателно негативно влияние върху развитието на личността на децата. За непълнолетните се иска разрешение от родители или техните законни представители (или настойници), като това става без писмено удостоверение (т.е. автоматично влиза в сила, ако продължите да четете блога след прочитането на целия текст с всички условия на блога). Авторът не носи отговорност за това дали потребителите (потребителите — читателите и коментаторите) са навършили необходимите години, и дали са получили разрешение за ползването му в случай че не са навършили необходимата възраст.
 2. Всеки ползвател (потребител) на блога е изцяло отговорен за поддържането на поверителността на личната си информация (напр. чрез псевдоним вместо истинско име — препоръчителен вариант), адрес на имейл (е-поща) и уебстраница, и за тяхното ползване. Потребителят разбира, че ако ги предостави на трети страни сам (напр. чрез включването им в свой коментар в този блог), той и сам носи отговорност за това. Предоставената от Вас лична информация (като име/всевдоним, URL адрес на уебсайт и/или коментар) се публикува публично и е достъпна по Интернет от цял свят, стига да не е блокирана за дадена страна по някаква причина.
  Предоставеният Ваш имейл адрес (адрес на е-поща) не се публикува, ако е написан само в едноименното поле във формуляра за въвеждане на коментар, и няма да се предоставя на трети лица, а служи рядко само за комуникационна свръзка между автора на блога и коментиращия. Авторът не блога не носи отговорност за изтичане на лични данни на потребители на блога по причини, които са неподвластни на автора на блога (напр. кракерско-тъмнохакерски атаки, пробив в платформата за блогове WordPress.com и др.).
 3. При изказване на мнение в блога потребителят се съгласява мнението му да бъде публикувано публично, разпространявано и използвано от който и да е, като за това авторът на блога не дължи възнаграждение на авторите на коментари, така както и предпоследният пише свободно и без желание за някаква парична облага за усилията по списването на блога.
  Коментарите на коментиращите са тяхно дело (творба) и независимо от това дали бъдат копирани другаде, коментаторите запазват правото си:
  (1) да променят съдържанието на мнението си по всяко време и без предупреждение (чрез проста молба до автора на блога на посочения негов адрес на ел. поща), както и
  (2) да не носят каквато и да е отговорност за последствия, произтичащи от коментара си, които са извън властта им.
  „Услугата“ (т.е. ползването: четенето, коментирането и т.н. на блога) е безплатна и почти изцяло свободна (в рамките на позволенето според условията на блога). Уебхостингът на блога (wordpress.com) е в случая безплатен ресурс, който ползвам за хостване и поддръжка на този блог.
 4. Авторът на блога има правото да променя или изтрива публикувани от него или от потребителите материали (напр. статии и коментари). Следвам следните напътствия и Ви моля и Вие да ги съблюдавате при коментиране:
  • Моля, спазвайте елементарен нететикет (netetiquette), т.е. добри обноски. Ако спазвате добре тази препоръка, останалите може и да не ги четете, защото се подразбира, че би трябвало да ги спазвате (но пак важат).
  • Пишете грамотно на български език с българската азбука (т.е. съвременната българска кирилска азбука). Имате право да пишете и на английски или на който и да е друг език при нужда, но НЕ и на 6lyokavica/м@ймун1ца, освен ако не е с цел комичен ефект (но и в такъв случай не препоръчвам прекаляване с подобен „грешнопис“).
  • Опитвайте се да давате смислени и поне донякъде аргументирани мнения, когато коментирате. Така дискусиите ще са далеч по-приятни и полезни за всички. Това най-общо включва придържането към темата (на определена публикация) при коментиране и избягването на прекаления off-topic (т.е. мнения извън темата).
  • Не ще модерирам (или цензурирам) сериозно съдържанието на коментарите. Изключение правя при долуизброените случаи:
   а) Когато е ясно, че става въпрос за спам (нежелани реклами и безсмислици, били те от автоматични ботове или от правещи се на ботове шегаджии) или за прекалено злобна или настървена интернет тролщина.
   б) На триене подлежат и мненията на манипулативни представители, агенти/слуги и проводници на интересите на злонамерени групировки и организации, целящи затриването на свободата на словото, печата, свободното разпространение на знания и мнения, медиите и убежденията/идеологията/философията/религията и т.н. (т.е. основните човешки и граждански права и свободи).
   в) Възможно е и триене на вулгаризми, определения и/или заплахи на полово-сексуална, възрастова**, расова, верска, убежденческа, етническа, образователна или друг вид дискриминация от страна на едни коментиращи (и/или автора на блога) към други, или към 3-ти лица.
   При молба от потребител към автора на блога при възникването на подобен на някои от горните казуси, след обмисляне неподходящи обръщения от коментари могат да бъдат зачеркнати с линия по средата, придружена от обяснение защо е наложена тази мярка, като начин за придържане към условията на блога, вкл. към добрия тон на свободно общуване.
   По-умерени обиди обаче са допустими.
   г) Авторът на блога си запазва правото да редактира коментари в блога, ако са написани на шльокавица и/или са написани много неграмотно, т.е. при много неграмотни коментари ще си позволявам да редактирам, за да е по-четим текста, но БЕЗ да редактирам съдържанието му смислово, стилистически и/или лексикално (а само правописно и пунктуационно, освен ако грешките не са незлонамерено преднамерени с цел търсене на определен ефект у четящите или изразяване чрез по-разговорно обяснение).

   Бележка:
   ** = С изключение на уточнението от точка 1. на настоящите Общи условия.
 5. Връзките с други уебсайтове (и/или прилежащите им подстраници) се предоставят за улеснение на потребителите (читателите). Авторът на блога не носи отговорност и не влияе върху съдържанието и/или поддържането на тези страници и не отговаря за вреди или изгубени ползи, произтичащи от (използването на) тяхното съдържание и/или поддръжка (от страна на читателите или други лица).
 6. Вие можете да използвате информация (текстове, изображения/образи, мултимедийни материали и т.н.) от този блог свободно, като се съобразявате само с изискванията на лиценза на съдържанието на блога (упоменат по-нагоре на тази страница), тези Общи правила и отказа от отговорност (бройте ги за част от тази подточка).
 7. Тези условия могат да се променят по всяко време от автора на блога, като всички изменения и допълнения влизат в сила автоматично с публикуването им тук в блога (т.е. с пускането на редакция на тази страница). Приложимото право е българското и европейското (или чуждестранно — това засягащо безплатния ми хостинг WordPress.com, ако става въпрос за проблеми от чужбина).
  Всякакви възникнали спорове от по-тежък характер се решават по пътя на преговорите и взаимните отстъпки, а когато това се окаже невъзможно, спорът се отнася за решаване пред упълномощен за това орган (упълномощен и законово признат съд). Само че поради долуизброения ми отказ (ограничение) от отговорност няма за какво да ме съдите, защото не нося каквато и да е отговорност, тъй че стигането до съд е невъзможен вариант.

ІІ. Отказ от отговорност

Накратко:

Авторът на блога (Sah War/sahwar) не носи абсолютно никаква отговорност за всичко в този блог. Авторът не дава [т.е. няма] никакви гаранции за истинността, точността, правилността, актуалността, изчерпателността, пълнотата, правомерността, целесъобразността и т.н. на съдържанието на/в блога. Съветите, инструкциите, мненията и позициите в блога, написани от автора му, са негови лични гледни точки, и те могат да се променят по всяко време и без предупреждение. Авторът на блога не може да бъде държан под отговорност за каквито и да е било действия и мисли, породени у читателите от/след/поради четенето/използването на блога. Препоръчва се съветване със специалист в съответната област и лично търсене на истината, а не сляпа вяра в написаното в блога. Четете изцяло на свой риск и анализирайте и критикувайте разумно, според предпочитанията, знанията и уменията си.

Дълъг вариант:

 1. Авторът не носи отговорност за публикуваните на сайта (блога) материали, за тяхната истинност, точност, изчерпателност, пълнота и актуалност.
  Мненията, изразени в блога ми, а и другаде из Интернет, са само моята позиция по въпроса. Тя може да е неизчерпателна, неточна, полуистинна или тотално погрешна. Запазвам правото си да променям съдържанието на статиите/съобщенията/коментарите/публикациите си, както и изразените авторови възгледи, убеждения и вярвания по всяко време и без предупреждение. Личността на всеки човек се развива постоянно (но с различни по количество и качество преживявания и личностни темпове), а с това променя и вижданията си, тъй че това е съвсем нормално.
 2. Не нося никаква отговорност за каквито и да е било щети (от какъвто и да е вид), изгубени потенциални ползи или други ефекти, които произтичат от (или са в резултат от) мои материали (публикации, коментари и т.н.), особено по отношение на тълкуването и/или прилагането им на практика от втори и трети лица. Същото се отнася и за читателите и коментаторите (т.е. и те запазват тези си права).
 3. Авторът на Sah War’s blog не поема никаква отговорност за съдържанието в/на този блог и коментарите, оставени в него. Не смята, че нарушава абсолютно никакви авторски права по някакъв начин, като се има в предвид факта, че събира информация от публични общественодостъпни места, и се стреми да цитира източниците си и да не ползва по неправомерен начин чужди материали.
 4. Авторът на този блог не може да бъде обвинен в нищо, нито да носи отговорност за нещо конкретно. За всяка претенция или възникнало оплакване, пишете на имейл адреса на автора на блога (ve4ernik [at] gmail [dot] com), като ще се опитам заедно да намерим решение на вашия проблем.
 5. Авторът на блога не носи отговорност за каквито и да било вреди, възникнали вследствие от ползване или невъзможност за ползване на сайта (т.е. блога).
  Авторът не носи отговорност за вреди или щети, причинени от вируси върху софтуера, хардуера, телекомуникационните съоръжения; нито за физически телесни повреди или за загуба на данни, произтекли от материали или ресурси, търсени, заредени или използвани по какъвто и да е било начин посредством (или свързани с) този блог.
 6. Четенето, осмислянето, интерпретацията и коментирането на съдържанието на блога е изцяло и единствено отговорност на читателите и авторът на блога е освободен от това да носи каквато и да е била отговорност по отношение на ефекта от прочетения материал. Всякакви психически или физически щети, които могат да произтичат, или да са причинени от четенето на този блог, са отговорност само на самите читатели. Ако смятате, че съдържанието на блога може да има такива ефекти върху Вас, моля, напуснете веднага блога!
 7. Информацията от блога се разпространява с надеждата, че ще бъде полезна, но БЕЗ НИКАКВИ ГАРАНЦИИ; дори без косвени гаранции за ГОДНОСТ ЗА ПРОДАЖБА (и без това комерсиалното ползване е забранено от лиценза на съдържанието на блога) или СЪОТВЕТСТВИЕ С ОПРЕДЕЛЕНА УПОТРЕБА. Четете (използвате) изцяло на собствен риск.

[EN]

About this blog

English translation coming soon. But in short: Selected fragments of my thoughts/creations.

About the author

English translation currently unavailable (or just Yet another Bulgarian-speaking wannabe-(un)blogger.).  I’m a (wannabe) writer, (pseudo)(meta)philosopher, independent researcher, social critic, etc.

License of the blog content

To keep a long story short: the CC BY-NC-SA 3.0 Unported License. Contact me if you’re interested in any commercial use of my work.

Terms of usage and liability disclaimer

English translation currently unavailable. But essentially: I’m not liable for any and all problems/damages arising out of or connected with (the use of) this blog. NO WARRANTIES.

 1. Няма коментари.
 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: