Начало > разни > За Дарвин и други „инциденти“ ;)

За Дарвин и други „инциденти“ ;)

Darwin vs. In god we trust bank note meme

Въпросната картинка, сравняваща една от банкнотите от американската и британската валута. Това сравнение се разпространява като популярен мем (meme) в Интернет от известно време.

Помествам свой коментар към долуизброения коментар към следната статия. Моят е вторият от двата.

Bla каза… (13 март 2011 @ 07:47)
Марш към книжарниците!

@Bla:
Не е нужно да си купува „За произхода на видовете“ на Чарлз Дарвин.

Ако (по)разбира от английски език, всеки може да прочете книгата в оригинал на английски. Има я на много места.
Например:
Като е-книга в Проект „Гутенберг“ (Project Gutenberg)
Елементарно Google търсене, което води до голям брой онлайн копия на книгата.

Впрочем, книгата отдавна е под закрилата на „условията“ за публично достояние (public domain), затова препродаването ѝ е кощунство, ако питате мен, все едно аз да започна да препродавам българската литературна класика комерсиално (не че последното не е факт днес, но не трябва да бъде, защото класиката е за библиотеките, а не за книжарниците; класиката трябва да се издава от самата държава на наши разноски, за да се запази; от друга страна, комерсиалните смукачи пак правят нещо за „културата“ чрез луксозни преиздавания на класиците на българската и световната литература, но пък новите издания трябва да се придържат строго към оригинала, иначе въобще да не ги публикуват, т.е. мразя преработени и изменени издания (освен ако изменението не е било направено от самия/-те автори, докато са били живи)).

Единственото нещо, поради което бих си купил българското издание, е, за да я чета на в професионален превод на български. И отново има питанки — книгата от запознат подробно с биология ли е преведена, или от професионален литературовед/преводач? Ако е от втория вид, защо да вярвам на превода? Ако е преведена от запознат с биология преводач (а под запознат имам предвид наистина имаш задълбочени познания, т.е. напр. някаква истинска диплома за биолог от университет, която да не е фалшива), пак цената е някакси неоправдана за толкова къса книга.

И, да, Чарлз Дарвин е гений. Но пък и теорията за/на еволюцията в биологията е изминала доста дълъг път от Дарвин досега, и еволюцията в съвременната биология е т.нар. нов еволюционен синтез; т.е. съвременна еволюционна теория, която е преработка над идеите на Дарвин + откритията на микро- и молекулярната биология, както и биохимията и други свързани с биологията интердисциплинарни специалности, които въобще ги е нямало по времето на Дарвин; … е много по-различна.

Казано по друг начин, написанато от Дарвин е дало тласъка (за модерните времена и модерната наука), но част от идеите му вече не са актуални откъм научна истина, защото са подобрени с времето. Биологията се променя и развива с всеки изминал дел, това искам да кажа.
Но пък винаги е важно да прочетем откъде се е започнало, историята на науката и философията на науката са за това.

Аз бих добавил и Грегор Мендел (менделовата генетика е класическото начало на генетиката) към „иконата“ на Дарвин, въпреки че не ми е известно Дарвин да е бил вярващ/религиозен човек (поправете ме, ако греша), затова на него едва ли би му харесало сравнение на образа му с икона. 😉

Иначе е наистина жалко, че един Дарвин не се е родил в България например, а не във Великобритания, но, уви, тук условията (и днес и завинаги) са спартански, и гениите у нас са като палитра от „всички сме хиперинтелигентни гении и това пречи на младите да се развиват и да ни наследят, но пак ще се държим като свръхкомерсиални смучещи феодални старци“ до „една птичка насред потопа от л**на пролет не прави“.

Освен това и Алфред Ръсел Уолъс е имал подобни на Дарвиновите идеи, затова са публикували заедно — рядък пример за добронамерено сътрудничество в научната сфера.
За що-годе начална справка:
• Alfred Russel Wallace;
• History of evolutionary thought.

Биологията не свършва с Дарвин, нито започва с него. Но той е безспорно най-големият, най-популярният и емблематичен учен-биолог, който прокарва биологичната идея за еволюция в модерността, та дори и представя добри (макар и недотам обхватни от съвременна гледна точка) доказателства в нейна подкрепа.
Ето този негов призив си заслужава адмирациите. Затова и на една от банкнотите във Великобритания има лика на Дарвин и годините му на раждане и смърт, докато на американските банкноти все още пише „In God We Trust“. 😉

Не знам кой е по-велик в това отношение — САЩ или Обединеното кралство, но Индустриалните революции започват в кралството, а Дарвин също е от там, да не говорим, че и Тим Бърнърс-Лий, автора на WWW/Internet (и първата версия на HTML) е също британец. От друга страна пък, САЩ (с българска и друга помощ) дават на света компютъра и дузина научни светила, тъй че да кажем, че всички дават своя принос. 😉
Пък и ранклисти тип „кой е по-по-най“ винаги са пропити със субективизъм или патриотизъм.
Само ние, тук в България, в момента сме много зле като/откъм масово общество, а добрите ни учени не получават заслужено уважение и държавна подкрепа (+ финансиране)… твърде жалко. Трябва най-после да се стегнем и да се подобрим, иначе бъдеще за българите няма да има.

До следващия път!

С уважение,
sahwar.

Advertisements
 1. 24 март 2011 в 20:03

  Чудесен пост и поклон, че си от мислещите (рядкост за суеверния балкански регион). Съгласен съм с всичко, освен със забежката за закупуването на книгата: дадох парите си с удоволствие, защото изданието изглежда отлично (твърди корици, шити страници, добър печат). Нямам представа дали преводът е ОК, но съдейки по издателя, предполагам, че нещата са повече от адекватни. Имам книгата и на руски (също hardcover), както и на английски (в PDF-формат), но нищо не заменя достъпния език и книжното издание – наречи ме старомоден, няма да ти се сърдя. 🙂 Поздрави!

  Like

  • 25 март 2011 в 05:26

   Благодаря за милите думи, макар че много-много не ги заслужавам. 😀

   Имам само откъслечните си спомени от наученото в средното училище по биология като основа и с времето и тези знания ерозират (паметта ми е от по-тромавите), но поне основните неща (поне в семантичен план) май си ги спомням, щом ме хвалиш.

   А доколкото за забежката за закупуването — не че съм против, просто ако искаш да прочетеш книгата на английски или български, по-добре е да я има в библиотеките, а не да се охарчваш с пари за нещо, което от повече от век е обществено достояние (т.е. напълно освободено от авторски права, че и безплатно). 😉

   В случая обаче съм съгласен, че закупуването на български превод е добра идея, все пак и преводачът се е постарал, тъй че да кажем, че нямам нищо против, стига българският превод да е верен на оригинала.

   Бях чел някъде, че след оригиналното първо публикуване Дарвин пуска и второ издание, в което променя малко на брой неща. Интересно ми е дали българският превод е на второто издание или на оригинала. В Интернет има на няколко места списък с промените от Дарвин, направени за второто издание, тъй че това не е съществен проблем. Просто реших да го спомена. 😀

   Приятно четене. Наистина на български като е текстът е по-естествено за нас да го четем. Родният език е незаменим, колкото и задължително да ни трябват и чуждите езици в съвремието. Ах, българският език, това е океанът-извор на българщината… дар, който не трябва да изхвърляме.

   Отново, приятно четене! Някой ден и аз ще намеря време да прочета оригинала, а не само да давам дълги съвети как да прочетем онлайн оригинала… 😀 А дано не се отметна от това си желание.

   Like

 2. 25 март 2011 в 12:05

  Мисля, че „Произход на видовете“ има 6 издания, всяко от които носи някакви промени в текста. Наистина не знам кои от тях са най-точните, нито дали преводът на българския вариант е по първото или по някое от следващите допечатки. А книгата ще я чета по-натам, че ме чакат неотложни тухли на първо време, но си я взех, защото наистина считам, че е книга за всеки дом. 🙂 Щом намеря време, веднага ще й се отдам.

  Like

 3. 27 ноември 2011 в 17:12

  НАЙ-СМИСЛЕНИЯТ ТЕКСТ, КОЙТО ПРОЧЕТОХ ДНЕС: „основен начин за извършването на това е именно човешкия разум и капитал, за което ни трябва демографски бум в противовес на тежката ни демографска криза, както и качествени и количествени добре премислени и осъзнати целенасочени и систематични действия (физически и интелектуални), за да се повиши значително стандарта на живот, условията на битуване, материалните и културните блага на нацията“…

  Like

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: