Начало > видео игри и гейминг, изкуства, култура и забавления, MS Windows, софтуер и хардуер > Възходът на indie видео игрите, модовете, F(L)OSS gamedev engine-ите и малко за Scirra Construct

Възходът на indie видео игрите, модовете, F(L)OSS gamedev engine-ите и малко за Scirra Construct

През последните години в глобален мащаб изключително динамично се развиват самостоятелните (independent или indie) игри, като най-активни от тях са игрите, лицензирани под F(L)OSS лицензи, безплатните (freeware) игри и модификациите (mod-овете). Това от своя страна има множество интересни ефекти върху гейм индустрията, като независими игри като Braid, Machinarium, Portal на Valve (произхождащ от независимата Narbacular Drop), Tag: The Power of Paint и редица други получават международно признание, дори част от тях успяват да се представят прилично и когато биват издадени като комерсиални, обикновено посредством набиращия все повече популярност „нов“ метод за дистрибуция (разпространение) на софтуер, а именно дигитална онлайн дистрибуцията (digital online distribution). Платформи като Steam на Valve, които пионираха и развиха този бизнес модел, са все по-популярна алтернативна на закупуването на физически носители като стандартните офлайн кутии с CD/DVD-та на видео играта, които, както знаем, като по-утвърден модел за разпространение също имат своите плюсове в лицето на плакатни обложки и промоционални и колекционерски материали, свързани с играта в кутията. Сред популярните примери за успеха на независимите игри са вече цитираните Narbacular Drop и Tag: The Power of Paint (wiki), чиито създатели после бяха наети от компанията за разработка на видео игри Valve за създаването на хита Portal и предстоящото му продължение — Portal 2, респективно.

Развитието на дигиталния метод за разпространение на игри (и като цяло на софтуер) може да се проследи още от първите години от появата на Интернет, но за днешна дата този модел вече е и сериозна конкуренция на търговията с класическите физически офлайн кутии (опаковки).  Много прохождащи, неутвърдени и аматьорски студия (и отделни автори) за разработка на електронни видео игри налазиха Мрежата и водят до качествени изменения в цялостните структури на бизнеса с видео игри. Дори и „големите играчи“, т.е. големите и комерсиално печеливши компании, разпространители и разработчици като цяло се ориентират сравнително добре в новосъздадената се ситуация и работят все повече с продажбата на т.нар. допълнително съдържание за сваляне (DLC-та или downloadable content), като последното включва експанжъни (expansions), по-големи пачове (patches, т.е. „кръпки“ или още актуализации/ъпдейти (updates)) и други видове съдържание, като то може да бъде или платено (напр. много от монолитните гейм гиганти прекаляват с паричната надценка за някакви си DLC пакети (DLC packs), или безплатно.

Възхода на гейм дизайна (game design) и разработката на видео игри (game development, накратко gamedev) доведе и до появата на много  нови специализирани програми-конструктури на видео игри (т.нар. gamedev engine-и, gamedev maker-и или gamedev SDK-ове). Особено благоприятно е раздвижването в сферата на вече споменатите F(L)OSS и безплатни (freeware) игри.

Плакат (постер), пародиращ огромните ресурси, които се вливат в гейм индустрията в последните години. В стил "американски" тъпи и клиширани постери от 20. век, с които промиват систематично мозъците на американското население.

Видео игри: защо да си даваме парите за наука и медицина, що можем да ги даваме за разработка на ел. видео игри?!? Мда, в момента като че ли се дават повече средства и се влагат повече усилия и технологии в правенето на видео игри, отколкото за наука, техника, медицина, социално подпомагащи дейности и т.н. 😐 Все пак и игрите са яко нещо, но само бълване на гейм дизайнери и разработчици не е много разумно (за Запада, тук в България имаме само 1-2 подстудия/малки gamedev студия).Такъв един нов проект за гейм енджин е Scirra Construct — програма, която открих преди година, и която е подходяща за разработка на 2D (двуизмерни) игри за ОС платформи Windows, задвижвана от DirectX 9. Тази работна среда (да, става въпрос за Micro$oft-ската „боза“ Windows, и по специално за Windows XP, Vista и 7) за момента е с най-голям дял на пазара за видео игри, произвеждани за нея и е на практика основната платформа за  игра на видео игри („геймене/гейминг“, gaming) за настолни (desktop) и лаптоп потребители на PC-та, въпреки че и GNU/Linux също постепенно придобива сила и като гейминг среда, а не само приятел на разработчиците на свободен софтуер и мрежовите мениджъри (Apple Mac-овите фенбойчета ряпа да ядат, Macintosh въобще не става за игра на свестни видео игри, излизащи днес :D).

Но да се върна на Construct. Сред добрите функции на този gamedev енджин, лицензиран под GPL, са лесния за ползване WYSIWYG GUI редактор, обектно-събитиен (обектно-процедурен, object-event-based) подход към създаването на видео игри, който работи чрез система с условия (conditions) и действия (actions) (т.е. логически блокове/подсистеми, напр. направи еди кое си, ако еди кое си условие е изпълнено, след това направи други и т.н.). Интерфейсът наподобява популярния Microsoft-ски Ribbon interface, представен Microsoft Office 2007; освен това е доста лесен е за употреба и включва и конфигурация на панелите (customization) според потребителските нужди. Поддържат се и слоеве (layers) за поставаните обекти, модуларна архитектура, предлагаща създаването и имплементацията на допълнителни плъгини и поведения (plugins & behaviors) чрез програмиране на програмните езици C++ и Python, както и добавяне на богати специални ефекти като pixel shaders (пиксел шейдъри) с GPU hardware accelerating за оптимална генерация (рендване/rendering) на визията (графиката) на играта, наред и с други функции. Като цяло проектът е много интересен и е подходящ за хора, разбиращи от програмиране (т.е. не като за пълни лаици в програмирането като мен :D), като насочеността на ползване на програмата е към целевата група на разработчиците и дизайнерите на независими игри и по-широката публика от гейм ентусиасти („indie game designers, developers and hobbyist“), напр. в образователна среда (учители и ученици/студенти).

Смятам, че поради свободния и отворен характер на проекта въобще не е неетично, а дори напротив — дори е полезно, да промотирам тази програма чрез споменаването му тук (в блога). 🙂 Разбира се, има още хиляди безплатни (freeware) и F(L)OSS gamedev енджини из интернет, но за други ще пиша в други публикации, тъй че няма да ощетим никой достатъчно качествен или интересен енджин. 🙂 В заключение пускам два скрийншота от интерфейса на Scirra Construct, както и няколко връзки към полезни страници от уебсайта на програмата, за да прочетете и видите още по темата (като инструкции за ползване, помощни материали и уроци, видео клипове, демо (demo) игри, дискусионни форуми и т.н.).

Скрийншот на интерфейса на свободния gamedev енджин Scirra Construct (за Windows).

Скрийншот на интерфейса на свободния gamedev енджин Scirra Construct (за Windows).

Скрийншот на обектно-събитийната система (object-event system) на на свободния gamedev енджин Scirra Construct (за Windows).

Скрийншот на обектно-събитийната система (object-event system) на свободния gamedev енджин Scirra Construct (за Windows).

За програмата (технически характеристики)

Име на програмата: Scirra Construct
Употреба/функция: video game creation engine/game engine/gamedev SDK
Ревюирана версия: v0.99.96 (списък с промените в различните версии (changelog))
Поддържани ОС платформи: Windows XP, Windows Vista, Windows 7 (32-bit/x86)
Технология: DirectX9 (2D/3D)
Системни изисквания: Video card with 64 MB video memory or more recommended (препоръчителни).
Официалнен уебсайт (инфо + за сваляне/теглене): Scirra.com | Проект в SourceForge.net | Профил в ModDB.com
Размер на файла: 15,1 MB (само енджина, без плъгини)
Лиценз: GNU GPL (свободен софтуер).

Advertisements
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: