Начало > преводи и реблогнати/препубликувани > Отзвуци от бъдещето на едно закъсняло с векове пробуждане

Отзвуци от бъдещето на едно закъсняло с векове пробуждане

Реших да пусна списъка с препоръчани статии за четене от края на предишната ми публикация като отделна статия, за да получат включените текстове по-голям обществен резон, защото идеите, описани в тях, наистина го заслужават. Допълних листата и с нови попълнения, свързани със случая „Читанка.инфо“.

П. П. Тази публикация да не се смята за „статия“ (защото е просто сбор от препратки към чужди статии) или опит за увеличаване на посещаемостта на този полумъртъв блог (въпреки че може да има такъв ефект), тя наистина е пусната с цел осъзнаване на личната позиция и ориентиране сред тези на другите по сериозни теми, касаещи всички мислещи хора. Уебсайтовете-източници на част от реблогнатите препратки ще се добавят, когато намеря повече време.

Избрани (повечето наскоро публикувани) статии из българската блогосфера (а и из по-широката ни „онлайн почва“), заслужаващи преглед:

Чуждестранни отзвуци:

Моето скромно мнение по аферата „Българската антикнижовност и антирационалност доведоха до обществена античитанка и антибуквар“:

Уебсайтът на chitanka.info безспорно бе удобен некомерсиален начин за четене на книги в Интернет и с това служеше за увеличаване на броя читатели сред обществото ни, което е неоспорима заслуга на доброволците, допринесли за този уебсайт и съдържанието му. Обаче да се разчита само на Читанка.инфо да бъде локомотив на свободната просвета и образование е несериозно — уебсайтът е полезен и трябва да съществува, но не бива да е единствена алтернатива. Поведението на ГДБОП е престъпно и не се базира на законите, а на погрешната им користолюбива интерпретация в защита на частни меркантилни интереси, което е позор за българските институции.
На нацията ни трябват големи структурирани online български научни библиотеки. И съответното отношение на държавата и обществото към тях. Особено крещяща е нуждата от свободен онлайн речник на българския език, който да е онлайн вариант на The Collaborative International Dictionary of English (но да е онлайн издание), да работи на принципа на допълнения и редакции от потребителите, като Wiktionary (Уикиречник), но да е под редакцията на компетентни членове на Института по български език към БАН.
Но явно нито като цяло опростялата ни и тотално духовно и материално обедняла нация (без откликналите остро срещу тази несправедливост, разбира се), нито правителството, нито БАН, нито дори в общ смисъл и трите структури на разделението на държавната власт (изпълнителна, законодателна и съдебна) в уж демократичнита ни страна, не вършат работата си и не спазват нито основите на здравия разум, нито законите, нито парадигмите на цивилизованото общество, нито преследват Истината. България е пример за тотално деградирала дистопия (антиутопия) от балкански тип, която допълнително се опропастява както от некачествената част от собственото си население, така и от „чуждестранните си партньори и добродетели“, които са всички други държави по света, които експлоатират българската нация и държава користно, открито и скрито. Мир на праха на Човекът, времето му вече отминава и е на път да бъде унищожен от по-висша и свръхинтелигентна нечовешка сила…
И, да, гореописаното мнение може би е леко преувеличено, но това не го прави по-малко истинно в по-широкия му смисъл, т.е. в реалността.

Advertisements
 1. Karl von und zu Gossinger
  4 юли 2010 в 18:21

  Здрасти!
  Виждам, че си пуснал връзка към една публикация от блога ни – „one thousand and one“. Ще те помоля да оправиш заглавието, защото съм допуснал една досадна правописна грешка – написал съм „tousend“ вместо правилното „thousand“ (а след това може с чиста съвест да изтриеш този коментар). 🙂

  Благодаря предварително.

  Like

 2. 4 юли 2010 в 19:15

  Благодаря, че си включил цели три статии от прохождащия ми блог! 🙂

  Like

 3. Itchy
  4 юли 2010 в 20:50

  Хай! Много добър списък.

  Идвам да ти благодаря за линка към съветите за превод на ГПИ (от блога на Григор Гачев под „Краят на шльокавицата“). Преди време попаднах на тях, харесаха ми много, но покрай смяна на компове изгубих адреса и не успях да ги намеря отново.

  Видях, че приемаш забележки по правопис и ще се възползвам – написал си „по-голям обществен резон“. Изглежда като неволно недописване на думата „резонанс“ (в смисъл на „отзвук“).

  Like

 4. 5 юли 2010 в 12:10

  Здрасти, благодаря и аз за линковете, само дето не знам защо в моя блог нестатичните връзки не се показват. Видях още през topbloglog

  Like

 5. 5 юли 2010 в 12:12

  /продължение/, че имам и статична връзка от теб, но не я виждам тук. Това ми се е случвало и в други блогове, може ли да обясниш как се получава така, моля?

  Сега ще сложа и аз линк.

  Like

 6. 6 юли 2010 в 02:05

  @Karl von und zu Gossinger:
  Грешката е поправена, благодаря за забележката.

  @Pili:
  Няма защо, имам навика да линквам към неща, които ми харесват и намирам за информативни, полезни или проникновено мъдри. 🙂

  @Itchy:
  Няма защо, радвам се, че съм ти помогнал да намериш нещо, което си загубил. 🙂
  И аз се опитвам да спазвам онези инструкции при превод на ГПИ от английски на български и ги намирам за много полезни препоръки (дори за един вид стандарти по темата).
  Колкото до думата „резон“ – не е сбъркано в статията, това е отделна дума и е като съкращение на „резонанс (отзвук)“. Виж следните уебсайтове (списъкът е подбран от Google):
  http://bg.wiktionary.org/wiki/резон
  http://rechnik.info/резон
  http://rechnik.chitanka.info/w/резон
  http://www.onlinerechnik.com/duma/резон
  http://dariknews.bg/dumi.php?date=2008-08-25&klasacia=dn
  http://slovored.com/search/all/резон .
  Въпреки това, „резонанс“ наистина звучи по-подходящо в случая (така и изглежда от синонимите на „резон“ от гореизброените хипервръзки), но ще запазя думата „резон“ в статията, защото тя ни даде повод за този лингвистичен спор и съответно провокира част от коментарите ни. Нека тези коментари останат, за да се помни това. 🙂

  @Таня (Djekova.info/blog/):
  Радвам се, че спомагам за популяризирането и коментирането на текстовете от блога ти, надявам се, че не възразяваш. 🙂
  Колкото до въпроса ти – вероятно си добавила връзка към блога ми в лентата си с връзки (в някоя от т.н. подкатегории blogroll или links на страничното меню на WordPress блогове), поради което тя не е ping-ната тук. От опит знам, че обикновено pingbacks при WordPress блогове се получават само при наличие на връзка в твой блог към статия от друг блог (или статия от твоя блог), а не към основния URL адрес на съответния чужд блог. Освен това, нужно е отметката за позволяване на trackbacks/pingbacks под статията (когато я редактираш в Dashboard панела) да е сложена, за да работи вече споменатото от мен. Дано това отговаря на въпроса ти. 🙂

  П. П. Благодаря на всички за коментарите ви, блоговете живеят чрез тях и именно те дават мотивация да пишеш повече и по-хубави статии в своя блог (въпреки че точно тази казах да не се брои за стандартна статия, поради реблогващия („линкващия“) ѝ характер).

  Like

 7. .
  12 юли 2010 в 22:33

  Благодаря, че си добавил мои публикации!

  Like

  • 13 юли 2010 в 01:06

   Няма за какво, включвам само качествени публикации, а ти вече имаш голям брой такива. Благодаря за коментара ти, все пак. 🙂

   Like

 8. 25 юли 2010 в 02:27

  Този клип с Хитлер е голям майтап. 🙂 Наистина забраняват и малкото свободно четене по този начин.

  Like

  • 30 януари 2011 в 02:59

   Мда, клипът наистана е попадение в десетката! 🙂

   Like

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: