Начало > стари боклуци > Как или откъде да гледаме или изтеглим Naruto Shippuden и други анимета

Как или откъде да гледаме или изтеглим Naruto Shippuden и други анимета

Това е тежък „проблем“ с лесни (но не изцяло легални) начини за решаването му. 😀
Subbing групата Dattebayo вероятно е дала най-правилен отговор на този въпрос.
Накратко за неосведомените:
1. Dattebayo Fansubs LLC спряха sub-ването и предлагането за изтегляне на преведени с английски субтитри епизоди на Naruto Shippuden.
От написаното от тях става ясно, че:

TV Tokyo has announced that it will begin streaming English subtitled Naruto Shippuden via Crunchyroll.com approximately one hour after it airs in Japan (that would be sometime early Thursday morning EST) on January 8, 2009. This service will not be free, but will most likely require a subscription or a small fee per episode. According to ANN, this service will be “worldwide”. After a week, the episodes will be available for free. (Read more here.)

Viz Media has also announced that it will begin streaming free English subtitled Naruto Shippuden episodes a week after airing via their official site Naruto.com as well as the services Joost and Hulu. This will begin January 15, 2009. These episodes will be free. In order to get viewers “caught up” to the current episode, Viz will be releasing 8 Naruto Shippuuden episodes, starting with episode 1, every Friday starting on January 2, 2009 via the aforementioned services. (Read more here).

ЛЕГАЛНО-ПРОБЛЕМАЛНО
Ето какво излезе от това съобщение – http://naruto.viz.com наистина предлага за гледане безплатно всички епизоди на Naruto Shippuden чрез hulu.com, US-only, но работи САМО за хора с IP-та, локализирано в САЩ! Второ – само CrunchyRoll.com наистина предлага същото, независимо от вашето географско местоположение, но едва седмица след оригиналното пускане на епизода по TV Tokyo (освен ако не платите за premium account) и освен това изцяло безплатно за гледане е САМО версията с ниска резолюция като тази в H.264/Low Quality/High Quality, докато ако платите, според сравнително доста евтините тарифи на CrunchyRoll.com, получавате и версии с резолюции 480p HD, 720p HD, което си е вече повече от задоволително. Затова ако не изкате да пропускате нови епизоди от Шипууден, и сте готови да се примирите с по-ниска резолюция и едноседмично чакане, Ви препоръчвам да гледате онлайн от там. При мен видеото се зарежда доста бързо и освен това СА ВГРАДЕНИ английски субтитри, без които не разбирам и думичка освен имената на персонажите. 😀
Да гледам чрез Joost не съм пробвал, но дано поне там да са на разположение безплатни, интернационално-достъпни, преведени, високорезолюционни версии на епизодите, а доколкото до гледането им директно от hulu.com, ами не става. Защо ли? Прочетете отново по-нагоре за viz.naruto.com и ще Ви стане ясно, че именно Hulu го захранва, та затова не се радвам на уебсайтове и държави, които се стремят да филтрират(напр.  по местоположение)/цензурират/следят/шпионират данните и информацията ни онлайн.

2. На „сцената“ останаха доста други сайтове с добри решения на „проблема“ за онези мързеливи фенове.
Някои
от тях са специализирани аниме сайтове, предлагащи най-новите преведени епизоди, но срещу заплащане, т.е. трябва да станете gold/premium user. Поне самите сайтове имат и безплатни раздели, но те са предимно с инфо (най-често изкопирано от другаде). Пак платен е и достъпът за изтегляне на най-новите части от мангата по Наруто Шипуден (и други анимета). Не ги харесвам, но вероятно сте ги срещали или дори ги ползвате, затова няма да давам примери, освен ако не ме помолите. 😀

Други са по-малки или по-големи сайтове със собствени торент тракери или FTP сървъри със епизоди, като единствено трябва да се регистрирате (което е БЕЗПЛАТНО), за да започнете да теглите най-любимите Ви анимета и манга поредици, да четете инфо за тях (Wikipedia също предлага достойни по съдържание и точност статиии за Naruto и Naruto Shippuuden, както и за почти всяко аниме/манга излязло някога) и да ги дискутирате във форумите им.
Нелош пример е animes-bg.com, който препоръчвам на българи, които си падат по тегленето чрез торенти.
Разбира се, има и един друг вид български сайтове, които са за истински фенове, но мисля, че можете да ги намерите и сами, ако наистина искате (немалката база умни хардкор български аниме/манга фенове и японофили по форумите са в по-голяма концентрация в сайтовете, които имат собствени сървъри, на които са хостнати файловете). Нека обаче да не забравяме, че егоистичното консуматорско теглене от такива услужливи самоподдържащи се сайтове на практика спомага за унищожаването им, затова трябва да ги поддържаме чрез качествено участие и финансова помощ, ако искаме да имаме качествени родни центрове за дискусии и взаимопомощ между родни аниме и манга фенове.
Трети са съвсем малки формирования с ограничени ресурси и леко остаряли материали (само с по-стари епизоди) или със стрийминг видео като начин за гледане.
Четвърти, като мен, се опитват да използват anti-geolocating tools и bypassing HTTP/SOCKS/SSL/Gopher/FTP Proxy-та, и чрез намиране на адресите на подходящи прокси сървъри в САЩ и вписването им в настройките на редица програми и в браузър, се опитваме да излъжем някои сайтове, че всъщност IP-то ни е в САЩ, защото проклетите сайтове използват регионално филтриране на съдържанието(видео), което предлагат. Правят го, като проверяват автоматично IP-то Ви и чрез допълнителни методи против хакване на системата им, Ви блокират, защото трябва да сте в САЩ, за да гледате въобще тези видео епизоди! 😦

Access and Visit US-Only Restricted Websites (Hulu, Pandora, Veoh, ABC, CW) from Outside of United States
http://internetfreedom.org/GTunnel пример за програма за скриване или замаскирване на IP, в по-горния линк има и алтернативи като Web Based Proxy, HTTP Proxy Server, VPN за заобиколен достъп до недостъпни сайтове.
http://proxy.org/
http://list.glype.com/

Пети са просто добре подредени бази данни с епизоди, скрийншотове и тонове инфо… като референции, от тях няма как да теглите каквото и да е било. Пример – aniDB.net

Допълнителни мисли за Интернет
Мрежата е създадена с идеята да е отворен мегафорум за всичко от всеки навсякъде, по всяко време, а не когато правителства и люде си въобразяват, че са господари на съзнанията и телата на гражданите на съответната държава. 🙂 Най-големия плюс и същевременно най-големия минус на Интернет е децентрализираността на структирите му(т.е. на сървърите на сайтовете), обединена от обща софтуерно-хардуерна платформа и осигурено чрез уебстандарти и протоколи. Така имаме много източници и трябва да филтрираме нужната ни информация, което отнема време и човешки ресурси, но и осигурява многостранен поглед чрез различни гледни точки. От друга страна, би било хубаво, всичко да е достъпно като в каталог, категоризирано, лесно за търсене и намиране и тагнато с подходящи етикети(това успешно се опитва да направи Google). Това обаче е и една опасна унификация, защото може да доведе до свръхзентрализация, едностранчива работа с един единствен всезнаещ световен инфо портал, опасности от по-лесни „злоупотреби“ със неговата система  и опростяване или загуба на информацията при евентуално физическо унищожение на сървърите, върху които е хостната. Защото Интернет, това са хората, които го поддържат и обогатяват, техните свързани компютри с физически записаната информация в тях и хардуера им и софтуерните технологии, които осъществяват връзката. А докато тази връзка е децентрализирана по съдържание и централизирана по технологиите, които я осъществяват, в Мрежата винаги ще се намират хубави хора и разнообразна, нова и полезна информация от всякакъв вид. Остава само да има живи хора с разумни, свободолюбиви и хуманни съзнания, които да поддържат системата и да я използват не само според целите си, но и според предназначението й.

Има тонове допълнителни сайтове за теглене, ако мислите, че съм пропуснал или объркал нещо, не се срамувайте да попитате и дадете препоръка чрез коментар към тази статия. До нови публикации! 🙂

Категории:стари боклуци
  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: