Начало > разни > Български езиков файл за Ascgen2 (ASCII Generator dotNET)

Български езиков файл за Ascgen2 (ASCII Generator dotNET)

Както бях обещал, преведох потребителския интерфейс(UI) на Ascgen2(пълно име – ASCII Generator dotNET) на български.
Старах се да съм верен на правилата за превод на ГПИ на български от fsa-bg.org и най-вече от секцията „Превод и създаване на ГПИ на български„.
Засега превода е сравнително завършен, но има още какво да се желае от него откъм функционалност и лапидарност(лаконичност) на наименованията на някои от интерфейсните опции. Минус е, че поне засега някои от интерфейсните команди нямат съответстващи знакови низове(strings) в преводния файл и оттам няма как да се преведат. Друг малък бъг е това, че командата Image Brightness/Contrast в менюто View е разделена на два отделни низа и няма как прилагателното да се съгласува със съществителното, защото първото се използва и на друго място – и оттам идва объркването. Друга неточност на програмата на този етап, е свързана с това, че командите в toolbox кутиите Image и Text имат точно определен (нисък) праг на максимум брой символи в низа; това наложи да преведа Brightness като Яркост(първоначално беше Осветеност, но това бъгваше визуализацията и се разделяше на два реда с неприятно препокриване със слайдера за контрол на количеството). Друг неприятен момент бе невъзможността за показване на някои преведени низове при положение, че те бяха преведени в преводния файл, от който програмата източва преведените знакови низове.
Поради тези и други подобни причини, реших тази версия официално да е БЕТА(BETA), докато автора на програмата не отстрани някои бъгове при преводния файл(ще му изпратя e-mail в най-скоро време, ще му обясня намерените грешки, ще направя малки предложение и ще прикача българския преводен файл в писмотонаправено!).
Следват един скрийншот от побългарения ASCII Generator dotNET v0.9.6, линк за изтеглне на самия български преводен файл(файлово разширение .XML), който се надявам да подобря при излизането на следващата версия на програмата. 🙂 Включих и кратко обяснение за това как да се експлоатира файла. Самата програма е вероятно най-добрият image2text software за момента, подходящ за автоматизиране на digital text art generating процеса.

Скрийншот(щракнете, за да го видите в пълен размер) :

Изтегляне :

Как да използвате този преводен файл?
Просто го изтеглете и го поставете в директорията, в която сте разархивирали изпълнимия файл(.EXE) на ASCgen dotNET/Ascgen2(това е инсталационна папка на програмата). Можете да държите само един-единствен преводен файл в тази папка или програмата ще забие!

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако ви се показват квадратчета или други нечетливи символи вместо български при пускане на програмата, е нужно да направите следното:
STARTControl PanelRegional and Language Options→подтаб Advanced→опция Language for non-Unicode programs→избирате Serbian(Cyrillic) и давате Apply и OK, т.е. така ще зададете сръбски език като език за интерфейса при неподдържащи Unicode програми. Това е нужно за глобалното изписване на интерфейса на български език при програми, които имат български превод.
[the above is a partial work-around(fix) for an issue with the proper viewing(rendering) of natively translated texts in the menus of programs that support a Bulgarian language pack]

Отстраняването на този проблем с кирилизацията е обяснено надълго и нашироко от един услужлив, много дескриптивен човек – Инжинера, и накратко ВЪОБЩЕ НЕ СА ВИ НУЖНИ ЗЛОВРЕДНИ ПРОГРАМИ КАТО FlexType, за да имате български под WindowsXP, защото той е вграден, просто трябва да го активирате. Човекът дори предлага клавиатурни подредби за български език и други файлове, свързани с кирилизацията на WinXP/2000  – не е за изспускане!

Реклами
  1. Няма коментари.
  1. 21 февруари 2010 в 00:10

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: