Начало > разни > За Йокоха́ма, Япония и България

За Йокоха́ма, Япония и България

Според личното ми виждане, българо-японските взаимоотношения в последното десетилетие са се подобрили видимо и заздравили сравнително успешно. Не са малко новините, които разказват за финансови и технически инвестиции в български институции(болници, училища) и проекти. Ярък пример за тази успешна икономическа и социална интеграция е град Йокоха́ма, Япония. Друг интересен е Йокаяма в префектура Йокаяма – единственият в Япония, който има за побратим град, по т.н. споразумения между побратими градове(градове близнаци) именно българско селище – гр. Пловдив.
(термините сестрински градове и градове-близнаци са със сравнително подобно значение; английските им названия са sister cities и twin towns, а процесът по осъществяването им се нарича town twinning).

Йокоха́ма (на японски 横浜市, по английската Система на Хепбърн Yokohama-shi, Йокохама-ши) е най-големият пристанищен град в Япония, административен център на префектура Канагава. Населението възлиза на 3 573 588 души от преброяването през юни 2005.
Градът е разположен на 30 км от столичния мегаполис Токио, за който служи и като „спално предградие“. Има силна собствена икономическа база, представена основно от морски транспорт, както и от биотехнологическа и полупроводника индустрия.

В българските медии от последните седмици се чуваха много положителни мнения и оценки за посещението на представители на града в България, което съвпадна с националния ни празник 22 септемри. Не бива да забравяме и успешните прояви на български културни дейци(напр. фотографи и фолклорни ансамбли), популяризиращи и представящи частици от българската действителност на японската публика.

Advertisements
Категории:разни
  1. 9 октомври 2008 в 09:19

    I’ll link it! Thanks!

    Like

  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: