Начало > разни > Removing the unwanted BG of desktop icons in WinXP

Removing the unwanted BG of desktop icons in WinXP

*BG=съкращение на background, т.е. фон на български.

В тази статия ще се опитам да опиша как да се справим с един често срещан проблем при потребители на операционната система(съкратено ОС или OS) Windows XP, изразяващ се в появявата на грозноват фон под иконите върху desktop-а или само под заглавията им, който съвпада с избраният цвят на фона на desktop-а. Проблемът възниква при прилагането на избран от потребителя фон за десктопа. За тези, които не се сещат как се наглася последното, ще поясня:

 • Десен клик върху десктопа(за да отворим контекстното меню) → Properties → подтаб Desktop Color и избираме желания цвят

Но да се върнем на проблема, който изглежда по подобен начин(в някои случаи грозноватият фон обхваща изцяло иконите, а не само заглавията им):

В Интернет има многобройни решения на този популярен проблем, а обикновено те включват  просто търсене с Google чрез ключови думи на английски(Remove the background from desktop shortcut name, Why Do My Icons Have a Background Color in Windows XP? или How to Remove the Background Color of the Desktop Icons or Items). Все пак, прилагам надолу и няколкото възможни решения на този проблем на български(семпъл превод на гореизброените статии), защото това е идеята на този гайд. Подчертавам, че всички права върху оригиналите на английски са изцяло запазени от оригиналните им автори/носители, само преводът е мое дело и е с лиценза на блога ми.

Ако извършим всички долуизброени инструкции, би трябвало да се отървем от досадният фон под иконките върху десктопа Ви. Ето 3-те почти идентични по съдържание, но различни по начина на обяснение решения.

1. Премахване на фона под заглавията на иконки тип shortcut(т.е препратка, бърз път до…) върху десктопа
Последните изглеждат по следния начин(познават се по стрелката в квадратче в долния ляв ъгъл на съответната икона):

Няколко неща са нужни за прозрачност на иконките на дексктопа с уолпейръра(те НЕ ще направят иконките изцяло прозрачни, а просто уолпейпъра ще е видим през празните части от тях)

1) Десен клик върху иконата My Computer върху десктопа(за да отворим контекстното меню) → Properties(отваря прозореца System Properties) → подтаб Advanced → раздел PerformanceSettings(отваря прозореца Performance Options) → подтаб Visual Effects ●Custom:сложете отметка върху опцията „Use drop shadows for icon labels“ от списъка с визуални настройки в това меню. Не забравяйте да дадете многократно Apply, последвано от OK. 🙂

2) Десен клик в/у десктопаArrange Icons by → опцията „Lock Web items“ трябва да бъде БЕЗ отметка.

3) Ако имате някакво уеб съдържание в/у десктопа, прозрачността няма да проработи.
За да проверим дали имаме такова, ще направим следното:
Десен бутон в/у десктопа(т.н. прозорец Display Properties) → подтаб DesktopCustomize Desktop → подтаб Web и оттам премахнете всички отметки под „Web pages:“, както и отметката до „Lock desktop items“ или направо изтрийте полетата с възможност за отметка като ги маркирате и изберете опцията Delete отстрани. Не забравяйте да дадете OK. 🙂

4) Избраният за фон уолпейпър трябва да е файл от тип изображения(наричани графични), а НЕ уебстраница(*.html, *.xhtml, наред с други). Изображения са например файлове с файлово разширение(т.н. файлов формат) *.JPG/*.JPEG, *.PNG, *.GIF, *.TIFF, *.BMP и много други. Ако не сте сигурни дали уолпейпъра е с графичен файлов формат(т.е. е графика/изображение), или се опитайте да го отворите и го проверете или посетете сравнителния списък на графични файлови формати в Уикипедия и го потърсете под графа File Extension в таблицата. За повече информация по темата, вижте и обяснителната статия за графични файлови формати, пак от Уикипедия. Така ще разберете разликите между векторната и растерната грифики и тази между графични формати от подтип lossy(със загуба на качеството на изображението, за сметка на по-малка големина на файла чрез алгоритми за компресия) и lossless(сравнително по-малка компресия, но без загуба на качеството на изображението).
БЕЛЕЖКА 1: Windows позволява използването на ограничен брой графични формати за уолпейпър(фон), а именно — само *.bmp, *.gif, *.jpg,/*.jpeg, *.dib и най-добрия избор *.png .
БЕЛЕЖКА 2: Ако това решение не проработи при вас, идете отново във Visual Effects и пробвайте няколкократно да слагате и махате/махате и слагате отметки, като при всяка промяна прилагате Apply и OK. Трите предифинирани възможности ●Let Windows choose… , ●Adjust for best performance или ●Adjust for best appearance също заслужават да се пробват. Ако и това не даде резултат продължете да четете подробните интрукции или алтернативи надолу.

2. Защо иконите върху десктопа ми имат фонов цвят(избраният от мен уолпейпър не прозира) под Windows XP и как да поправя това?
Както сами се убедихме, причините са много и комплексни(на пръв поглед), но за повечето има и решения. Следва второто.

Ако сте се чудили защо десктоп иконите ви в XP имат фонов цвят, ще се радвате да разберете, че можете да просто да обърнете една отметка и да се върнете към нормалния прозрачен фон/уолпейпър.

Ето и двете версии, една до друга.

За да поставим прозрачен фон под иконите, е нужно да отворим System Properties от Control Panel (или чрез десен клик върху иконата на My Computer и избираме Properties).

В този диалогов прозорец, кликваме на таб Advanced, а след това на бутона Settings под секция Performance.

Сега скролваме надолу до бутона с отметка за „Use drop shadows for icon labels on the desktop“. Погрижете се да има отметка в кутийката ако искате прозрачен фон под иконите.

Защо тази опция не е озаглавена „Enable Transparent Icons On the Desktop“, просто не мога да кажа. 🙂
ЕДИТ
/UPDATE:
Ако горното не сработи, може да се наложи да нагласите няколко допълнителни настройки:

 • Не може да използвате web page(уебстраница) като фон на десктопа Ви. За да проверите това, кликнете с десния бутон на мишката в/у десктопа и изберете Properties. Изберете Customize desktop от таб Desktop, след това изберете таб Web от прозореца за desktop items и демаркирайте всички показани уебстраници.
 • Трябва да се погрижите опцията High Contrast да НЕ е избрана от секцията Accessibility→Display Options в Control Panel.

3. Как да премахнем фоновият цвят на десктоп икони?

Ако използвате компютър, който не е само ваш(т.н. споделен), а другите го използват често и  винаги си слагат пръста в ЗАБРАНЕНИ пайове (настройки) в Windows XP, може да сте срещнали проблема, който и аз имах до преди малко.

Десктоп иконите ми бяха с дразнещ оцветен фот, който ме спираше да се насладя на красотата на моя десктоп уолпейпър. Пробвах някои от начините, които винаги съм ползвал да реша проблема. За жалост нито един от тях не сработи. Направих малко googling и веднага попаднах на няколко решения на проблема. Но те съвпадаха с тези, които вече знаех, и които не ми помогнаха. Надолу прилагам всичките; накрая Ви предлагам и моето като последен шанс.

1-во предложение:

– Десен клик в/у desktop-а и се насочете към “Arrange Icons By”.
– От появилото се подменю, изберете “Lock Web Items on Desktop”.
– Ако е отметнато, прамахнете отметката.

2-ро предложение(алтернатива на горното):

– Десен клик в/у desktop-а и изберете “Properties”.
– Появява се прозореца “Display Properties”. Натиснете в/у таба “Desktop”.
– Кликнете в/у бутона“Customize Desktop”.
– От прозореца “Desktop Items” можете да прибавите/премахнете или модифицирате desktop items(десктоп обектите, т.е. иконките). Отметнете “Lock desktop items” от таб “Web”.

3-то приложение(Achilles heel, т.е. Ахилесовата пета): 🙂

– Десен клик в/у “My Computer” и изберете “Properties”.
– Изберете таб “Advanced”, след това кликнете в/у бутона “Setting”.
– Можете да слагате и да махате отметките на настройките до желаните.

Ако не сте сигурни за необходимите настройки, може също така да изберете  и “Let Windows choose what’s best for my computer” или “Adjust for best appearance”.

Аз лично предпочитам последният вариант, защото именно той ми помогна.

П.П. Всякакви отзиви са добре дошли, стига да не нарушават правилата на този блог.

Advertisements
Категории:разни Етикети:, , , , , , , , , ,
 1. миро
  10 януари 2010 в 22:02

  Благодаря, амиго, много ми помогна. Реших си проблема.

  Like

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: