Начало > разни > Graphics tablet – мечта за всеки, който обича да рисува

Graphics tablet – мечта за всеки, който обича да рисува

Тази статия е много стара и неактуална. Не се водете по нея, ако търсите актуална информация за графични таблети за рисуване. Използвайте по-актуални източници и не четете старите публикации от този блог.

Представям ви един таблет за графична работа (graphics tablet, т.е. дъсчица за рисуване и чертане на компютър, заместител на добрите стари мишки 😀 ).
Моделът е на моят личен фаворит – японската марка Wacom и се нарича Cintiq.
Ето и как изглежда. Има и видео, за да видите тази невероятна джаджа в действие. 😉

РЕДАКЦИЯ (19 юни 2008 г.):
Серията Cintiq е най-добрата серия на WACOM, която позволява да използвате повърхността на таблета като монитор и поради това се използва по най-естествен начин (подобно на бележник) и съответно е най-подходящата за професионални дигитални художници. Наскоро моделите бяха само два, но вече (към 19.07.2008) са три – Wacom Cintiq 21WX, Wacom Cintiq 20WSX и Wacom Cintiq 12WX. Към този тип таблети с вграден интерактивен LCD екран (LCD interactive pen (tablet) displays) спадат и моделите DTZ-2100, DTF-720 и DTF-521. Между другото, бих искал да споделя с вас, че цената на Wacom Cintiq 21WX беше намалена на 1999$, но това пак е прекалена цена за българския купувач…

Изображенията са намерени в Интернет и от официалният уебсайт на Wacom и са със запазени авторски права – Copyright © 2008 Wacom/their owners. All Rights Reserved. All other trademarks are property of their respective owners and used with their permission or Fair Use is assumed. Всички материали (без моя текст) са под подобни лицензи.
Джаджата според мен има само един проблем – както вече споменах, тя е твърде е скъпа. Ако не ми вярвате, потърсете за нея в Amazon.com или дори в аукционите (наддаванията) за стари и използвани модели в eBay.com. А ето и онлайн магазинът и отделът за таблети с писци  на Wacom за Европа, от който, ако имате достатъчно финансови средства, може да закупите техни продукти или просто да се запознайте с техническите им спецификации в техните официални презентационни ревюта.

РЕДАКЦИЯ 2:
Време беше и да включим няколко клипа с Wacom Bamboo Fun!

Кратки инструкции за настройване на модела Bamboo („бамбук“ на български 🙂 ):

––––––-
За всички почитатели на математиката ето един уебсайт за числа и факти около тях. Самата страничка е кръстена „What’s special about this number? „. В EN Уикипедия и като цяло в Мрежата със сигурност има още много информация за числата. Просто потърсете, ако ви е интересно.
––––––-
Уебсайтът (GI Online) на популярното списание за геймъри GameInformer наскоро започна една много интересна поредица от онлайн статии, които ми се струват доста полезни. Долу са поместени линковете към две от статиите. А от по-горната връзка(началната страница на GI) можете да следите за излизане на нова статия от поредицата, в полето Latest features (с времето връзката вече няма да води до там обаче…).

Audio Tech 101: The Guide To Understanding Digital Technology ~GI

Video Tech 101: The Guide To Understanding Digital Technology ~GI

Категории:разни Етикети:, , , , , ,
 1. Eneya
  22 ноември 2007 в 16:09

  Мм, на един приятел наскоро му подарихме един таблет. Той ни беше разказвал за Червенокосата Синтия. Чак сега обаче като му прочетох характеристиките, разбирам за какво чудо е ставало дума.
  Уау.
  Е, обаче той си я хареса и джаджата дето му я подарихме. Червенокосата Синтия остава за някой с доходите на Праис Хилтън(a play of words with Paris Hilton and price) 😉

  Харесвам

 2. 23 ноември 2007 в 23:32

  Мда, някой ден ще ни падне в ръчичките 😀 – дотогава моделът Intuos3 A4 USB отново от Wacom е най-доброто решение откъм цена и качество. Ако ти е интересно, ето: http://www.wacom-shop.net/cgi-bin/wacom.storefront/4747457300ccc5b2273f50f336190683/Catalog/1069 и http://www.wacom-europe.com/int/products/intuos/index.asp?lang=en – разгледай предложенията от серията Intuos. Освен това, успях да видя и новата, подобрена версия на Cintiq – http://www.wacom.eu/index2.asp?lang=en&pid=96 . Още по-екстравагантна и по-привлекателна за жадните ни очи. 😉

  Харесвам

 3. HitriqMechok
  6 декември 2007 в 14:57

  ако може някой да ми каже от къде в БГ да си купя един таблет и колко пари и къде се намира

  Харесвам

 4. 8 декември 2007 в 08:03

  В България трудно би намерил качествен таблет(тоест от Wacom), но при желание и финансови възможности можеш да го закупиш и платиш онлайн например от Amazon.co.uk – http://amazon.co.uk/s/ref=nb_ss_w_h_?url=search-alias%3Daps&field-keywords=WACOM&Go.x=0&Go.y=0&Go=Go
  Не ти препоръчвам таблети на Trust, защото лично аз не намерих много добри отзиви за тях. Но от моделите на Wacom, най-добри откъм съотношение качество-цена са по-новата серия полупрофесионални таблети Wacom Bamboo, които биват в три варианта, най-добрият от които е Bamboo Fun, както се вижда от сравнението от http://wacom.eu/bamboo/index.asp?pid=260 . От по-професионалните препоръчвам най-популярния модел на Wacom от про линията, а именно Intuos 3 A4(формат) – Red Dot Design Award winner 2005. Още един добър вариант е може би таблета от много по-ниско ниво Graphire4 Studio XL. Повече информация можеш да намериш от уебсайта на Wacom GmbH Europe(UK-based) в секция Products, пък и ако вече си закупил от Amazon таблета, можеш от сайта на корпорацията да си изтеглиш най-новите драйвери за своя таблет.
  Надявам се, че съм ти бил полезен. Ако имаш повече въпроси – чувствай се свободен да питаш, защото заблудата при всички хора изиграва лоша шега. Между другото споменатия в по-горната статия таблет е най-луксозния и съответно прекалено скъп, но единствено той – Cintiq има LCD екран като повърхност за директно естествено рисуване(представи си, че рисуваш с химикал по монитора на компютъра ти – при Cintiq самият таблет служи за екран и за повърхност в/у която пишеш/рисуваш). При другите модели това, което извършваш в/у таблета се отразява на (отделен) настоящият ти екран.

  Харесвам

 5. 8 декември 2007 в 08:10

  Опа, май са го променили на Delivery Restrictions: This item can only be delivered within the UK! (T_T)

  Харесвам

 6. 8 декември 2007 в 08:25

  Хм, ами тук – http://www.refuelled.com/wacom-intuos3-se-a4-tablet-pen-mouse-airbrush-usb-macwin-p-2184.html?osCsid=655dd703ba32819bd00bbba57a14ea7b ? Пише, че предлагат и интернационални доставки, но трябва да доплатиш за пренасяне и други пощенски такси. Хм, защо ли България не е в списъка с EU членове за бързи доставки според http://www.refuelled.com/shipping.php ?

  Харесвам

 7. гого
  2 март 2008 в 00:53

  чудя се дали не да си взема таблет да го ползвам само като мишка, какви са ви впечатленията да се използва таблета по този начин? и какъв модел ще е най-подходяш? благодаря предварително.

  Харесвам

 8. 3 март 2008 в 22:54

  Като цяло идеята ти е добра, но едва ли таблета ще ти свърши работа при игране на компютърни игри – предназначен е предимно за писане и най-вече за рисуване с програми като Adobe Photoshop или например COREL Painter X. Но на практика почти всяка програма за рисуване трябва да го поддържа, а и е плюс това, че можеш да си изтеглиш актуални версии на драйверите за таблета безплатно. Ако имаш желание и средства можеш да си купиш например някои от следните модели, които според мен са добри откъм качество, а и откъм цена(при все че цените са в евро в европейското подразделение на Wacom) – от по-ниските класове може би Wacom „Bamboo Fun(Medium=A5) English“(=199,90 EUR) ще е добър избор, от по-професионалните за дигитално рисуване и илюстрации средният по големина Intuos3 A4 USB(=499,90 EUR) или Intuos3 A4 USB „Special Edition“(=559,90 EUR){последното е специално издание с повече подобрения/екстри}, а от най-скъпите по новият, но по-малък като мащаби Cintiq 12WX(=1.189,90 EUR) или показаната по-горе и доста по-голяма Cintiq 21WX10(=2.979,90 EUR). Като се замисля за всеки българин е по-евтино да си купува електроника в американски долари($ US dollars). 😀 Не съм експерт, но съм убеден, че ако се интересуваш живо от компютри и технологии въобще(както си и личи щом имаш такива планове), със сигурност ще успееш да проучиш по-добре продуктите и да си избереш това, което ти е нужно. Аз лично си падам по етиния Bamboo Fun(Medium) и си точа лигите да се снабдя или точно с него или при добро развитие на обстоятелствата с Intuos3 A4 USB, който има 1024 нива на чувствителност на натиска(за сравнение – при Bamboo Fun са само 512) и е доста по-професионален. А ако става въпрос за айсберга Cintiq – засега е само в ръцете на професионалните дигитални художници с дипломи от престижни западни университети по визуални изкуства. 🙂

  Харесвам

 9. 3 март 2008 в 23:01

  Между другото, за справка за големината на размерите A4, A5 и прочие, виж http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_216 и специално внимание обърни на илюстрацията със сравнение между моделите стандартни големини от A серията и от по-рядко използваната B серия.

  Харесвам

 10. 4 март 2008 в 00:04

  Например,накратко размерите са A8<A7<A6<A5<A4<A3<A2<A1 .
  А визуалните изкуства(visual arts) са дял от изящните изкуства(fine arts).
  А ако имаш нужда от програми за рисуване, виж http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_raster_graphics_editors и по-точно разгледай безплатните програми и тези с отворен код. Аз например ползвам GIMP 2+, Paint.NET и Artweaver. 🙂

  Харесвам

 11. гого
  6 март 2008 в 01:27

  Благодаря ти за обстойната информация 🙂 Не мисля да го ползвам за игри, освен общата работа с уиндоус, по-усилено ще го ползвам за текстообработка и правене на диаграми (MS Visio). Спрях се на Wacom защото само те правят писалки без батерии, т.е. леки са им писалките. Забрави да ми кажеш, че таблетите нямат скрол, обаче. 😉 🙂 Е този проблем ще се реши като ползвам вградения скрол в моята клавиатура. След четене по форумите, прочетох един недостатък – че курсорът се движел мн бързо, прескачал – имаш ли наблюдения по този въпрос? И в крайна сметка ако си взема таблет ще е или Volito 2 или Bamboo One, на една цена са почти, имаш ли представа каква е разликата между тях?

  Харесвам

 12. 9 март 2008 в 12:33

  От това ревю – http://www.3dvelocity.com/reviews/wacom-volito/wacomv.htm на WACOM Volito 2 Tablet, прибавям техническите спецификации:

  Volito tablet
  Active area 127.6 x 92.8 mm
  Dimensions
  (W x D x H) 200.6 x 205.2 x 12.9 mm
  Cable length 1.5 m
  Power consumption 0.2 Watt
  Power supply(via USB port) DC 5V, 40 mA
  Weight approx. 340 g
  Resolution 1016 dpi; 40 l/mm
  Pressure levels (pen) 512
  Interface USB
  Operating temperature 5 – 40 °C
  Certification FCC class B, BSMI,
  complies CE guidelines

  Volito pen
  Dimensions
  (length x diameter) 149.0 x 12.3 mm
  Weight approx. 10 g
  Side switch Single switch, programmable
  Pen tip travel 2.0 mm or less
  Pressure levels 512

  System requirements
  Windows® 98 SE, ME, 2000, XP or Vista
  IBM-compatible PC
  (Pentium 200 or higher)
  64 MB RAM
  24 bit colour display
  (800 x 600 or higher)
  USB port
  CD-ROM drive
  Internet access for the Bonus Software Programme

  Package Contents
  *Tablet
  *Pen
  *Printed manual
  *CD-ROM including interactive manual, pen tablet driver, painting software „ArtRage® Wacom Edition“
  *Voucher for the Bonus Software Programme
  ЗА ПОДРОБНОСТИ: http://www.my-volito.com

  МИНУСИ: *няма включена в пакета WACOM мишка
  *няма Eraser Button върху pen-а => No Eraser Function


  За WACOM Bamboo One взех инфо от http://www.wacom-europe.com/bamboo/index.asp?pid=224 :
  =Technical specifications of Wacaom Bamboo One:=

  * Including ArtRage2 – the ease of use painting program
  * Bonus software voucher for additional free software
  * Support of pressure sensitive tools in painting/photo applications
  * customisable pen buttons
  * Multi-directional page movement with the pen
  * Battery-free pen with ergonomic feel
  * USB cable connection
  * Microsoft certification “Works with Windows Vista”
  * Integrated pen rest for convenient storage
  * Overall tablet size 195 x 197 x 11 mm (7.7 x 7.8 x 0.4 in)
  * Active area size 128 x 93 mm (5.0 x 3.7 in)
  ПЛЮСОВЕ: в сравнение с Volito 2, този модел поддържа и навигация(скролване и зуум) чрез кръглия си бутон в горната част. ИМА Eraser button, но този на Wacom Bamboo Fun е значително по-добър
  МИНУСИ: в сравнение с Intuos3 серията, този приятел е за аматьори, като хоби. 😀

  Или накратко какво излиза(според моите наблюдения): Wacom Volito 2<Wacom Bamboo One<Wacom Bamboo<Wacom Bamboo Fun(най-добре Medium размера)< Wacom Intuos3 A4 USB | <<<Wacom Cintiq.
  Е, това е неравенството – прави си сметка! 🙂 Аз казвам „ДА!“ на Wacom Bamboo Fun(Medium) за стандартни потребители и най-вече на Wacom Intuos3 A4 USB(Special Edition е най-добре ако имаш достатъчно средства) за професионалисти и по-добре финансово осигурени хора. 🙂
  ОЩЕ: http://www.pcreviewonline.com/__new_reviews/hardware/bamboo/bamboo.html

  Харесвам

 13. гого
  9 март 2008 в 19:26

  Отново ти благодаря! Всъщност аз ги бях прегледал тези характеристики в сайтовете им, но при бамбуто са спестили информация 😉 като например разделителната способност или теглото на писалката. А за курсора, че бягал много какви са твоите лични впечатления?

  Харесвам

 14. 12 март 2008 в 16:36

  Не притежавам този продукт, за да бъда сигурен в това дали е много бърз при работа, но предполагам, че това се настройва допълнително(виж по-горните клипове за демонстрация). Единственият начин да се убедиш в правотата на предположението си, е да купиш въпросният Bamboo Fun и така след тест да разбереш истината. Според мен е достатъчно чувствителен, но пък и качеството на рисунките/работата с ОС, зависи и от уменията на потребителя. 🙂

  *РЕДАКЦИЯ:*
  А ето и техническите спецификации на Wacom Bamboo Fun Medium (A5) /взети от http://www.shop.bt.com/productview.aspx?quicklinx=4PZ6 /:

  Dimensions & Weight

  Depth
  23.5 cm

  Height
  1.1 cm

  Width
  28 cm

  Header

  Compatibility
  Mac
  PC

  Localization
  English

  Manufacturer
  Wacom Technology

  Model
  Fun Medium

  Packaged Quantity
  1

  Product Line
  Wacom Bamboo

  Input Device

  Active H-Area
  21.7 cm

  Active V-Area
  13.5 cm

  Connectivity Technology
  Wired

  Features
  Pressure sensitive pen
  Programmable buttons
  Touch pad

  Form Factor
  External

  Interface (DB)
  USB

  Movement Detection Technology
  Electromagnetic

  Pressure Levels
  512

  Type
  Digitizer
  Stylus

  Miscellaneous

  Colour
  White

  Included Pointing Device Accessories
  Pen stand

  Service & Support

  Type
  2 years warranty

  Software

  Type
  Adobe Photoshop Elements 4.0
  Adobe Photoshop Elements 5.0
  Ambient Design ArtRage2
  Drivers & Utilities

  System Requirements

  OS Required
  Apple MacOS X 10.3.9 or later
  Microsoft Windows 2000
  Microsoft Windows Vista
  Microsoft Windows Vista (64-bit versions)
  Microsoft Windows XP
  Microsoft Windows XP 64-bit Edition

  Peripheral / Interface Devices
  CD-ROM
  USB port

  Харесвам

 15. desinca
  3 юни 2008 в 16:23

  Здравей, можеш ли да ми кажеш каква е разликата между таблет WACOM Bamboo One A6 USB Tablet for PC , Incl. ArtRage2 и Tablet WACOM Bamboo A6 Wide, including Just Write Office 4.4 ?
  Много ти благодаря.

  Харесвам

 16. 6 юни 2008 в 02:48

  Привет! Ще ти отговоря пълноценно веднага щом се поосвободя(в близките дни, напр. през уикенда). На пръв поглед първото съдържа програмата за дигитално рисуване ArtRage 2, а второто(Wide варианта) – офис програмата Just Write Office 4.4(производител е Wacom) със възможности за рисуване на скици и дигатални подписи в/у напр. MS Office документи и диаграми. Второто е `широкият`(Wide) вариант на Bamboo(м/у Bamboo One и Bamboo Fun) и вероятно е малко по-голям ИЛИ с нагласена пропорция на работната площ, напр. 4:3/16:9 и тем подобни.
  И все пак, ако ще си купуваш модел от серията Bamboo, насочи се към Bamboo Fun като най-добрият(на почти същата цена като Bamboo и Bamboo One) и най-ергономичният.
  Всички Bamboo-та ползват USB кабел за връзка с PC, както е и при професионалната серия Intuos 3(за дигитални художници и напреднали любители).
  Но да се върнем към Bamboo-тата. Bamboo Fun се предлага в два размера – Small(А6 формат) и Medium(А5 формат), разликата май е само в големината на таблета и съответно работната площ, както и в цената – Bamboo Fun(Small)=99, 90 EUR(евро), а Bamboo Fun (Medium) – English = 199,90 EUR.

  За подробно инфо ВИЖ точните ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ на 3-те вида Bamboo на адрес http://www.wacom-shop.net/cgi-bin/wacom.storefront/4848808a00574444273f4ddcef260664/Catalog/1149 .

  Питай при наличие на повече въпроси. Наистина е малко объркващо сравнението, но ако изкараш на един документ на MS Office изкопираните характеристики на 3-те вида таблети във вид на таблица, веднага ще можеш да маркираш разликите и да се насочиш към желаният от теб модел. А иначе ПРОЧЕТИ и горните ми коментари, ако търсиш личното ми мнение(а то е, че е най-добре АКО имаш достатъчно пари да си закупиш Wacom Intuos 3 A4 или А5/A3, ако си по-беден – Bamboo Fun(Medium) или още по.беден Bamboo Fun Small, а ако си свръхбогаташ се целиш в Intuos3 A3 Wide DTP USB или много по-скъпият Wacom Cintiq 12 WX ИЛИ най-скъпата, `черешката на таблетите` Wacom Cintiq 21UX).

  *Всички споменати модели таблети са марка Wacom(WACOM).
  !!! Не те съветвам да си купуваш отникъде другъде освен от Amazon.com/Amazon.co.uk или от онлайн shop-а на Wacom за Европа, последното от което ОБАЧЕ все още не е удобно и възможно за потребители от България.

  КУПИ ТАБЛЕТА от http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&search-alias=electronics&field-brandtextbin=Wacom

  Харесвам

 17. desinca
  18 юни 2008 в 11:47

  Здравей отново! Благодаря за изчерпателния отговор, но вече ми донесоха таблета Bamboo A6 Wide, Incl. Just Wrte Office 4.4 . Много съм доволна от него, но… Въпроса ми е, че имам малко странен проблем и не знам дали е от таблета или от софтуера. При работа с него в CorelDRAW X4 изведнъж самата програма се затваря по време на работа, без да изписва каквито и да е било предупреждения и това го прави само при работа с таблета, с мишката нямам проблем. Какво да направя, тъй като дори не ми съхранява вече направеното и трябва да започвам всичко отначало? Ако някой е имал подобен проблем, нека ми каже какво да направя. Ако искате може и чрез Skype – desinca_br

  Харесвам

 18. 18 юни 2008 в 20:56

  С.Т.Р.А.Н.Н.О., но не намерих подходящо решение на проблема ти в Интернет. Предлагам ти да изтеглиш най-новите драйвери за твоя Wacom Bamboo A6 Wide от http://www.wacom-europe.com/index2.asp?pid=29 . Ако и това не помогне, пиши ми отново тук и обясни проблема в детайли. Компютърът ти трябва да е с добър хардуер, за да поддържа нормално ниво на работа с графични редактори от ранга на CorelDRAW X4.
  Един въпрос и от мен – откъде си закупи таблета, ако не е тайна?

  Ако някой, който знае решение за проблема ти чете това, нека не се колебае, а да го сподели тук.

  Впрочем, един много добър вариант за публикуване и разпространение на дигитално изкуство е deviantART.com . Предлага безплатна регистрация и хостване на неограничен брой творби, като все пак има някои дребни ограничения(8 MB=max size of each artwork), но като цяло е чудесна арт общност и много удобна услуга.

  Харесвам

 19. desinca
  19 юни 2008 в 21:44

  Таблета е взет от http://www.stealtech.org/?_cid=2&spid=4785 тъй като беше служебен разход и трябваше фактура. Утре ще пробвам с новите драйвери и ако продължава проблема ще пиша пак. Наистина е много странно! Ако това има значение – машинката ми е лаптоп Asus с 2GB RAM и 120 GB HD

  Харесвам

 20. 20 юни 2008 в 20:06

  Макар, че не спомена процесора и видеокартата си, хардуерът на лаптопа ти би трябвало да не е проблем. Може би е някаква конфронтация със самата програма… не е ясно какво предизвиква проблема. Но се надявам, че актуализираните драйвери за таблета ще ти помогнат. Ако изникнат други въпроси – насреща съм.

  Харесвам

 21. Ralitsa
  14 юли 2008 в 15:43

  CorelDRAW X4 е абсолютно тъпа версия на програмата.От години работя с нея но такова чудо не съм виждала.Толкова много ме е яд че мъжа ми ми я инсталира ,защото заради нея затрих страшно много проекти.Ето част от наблюденията ми върху тази версия.
  1.Затваря се без предизвестие и без да те попита дали документа да бъде запазен
  2.Има проблем с копирането на файлове -понякога просто отказва да го прави
  3.Не запазва документи автоматично.
  4.Не запазва документи дори след като си дал Save и си посочил папката.
  5.Кото увеличиш или смалиш обект със сянка -сянката се превръща в черен квадрат ако под обекта има други обекти -това определено го нямаше в предишната версия.
  6.В предишната версия имаше възможност като кликнеш на обект и покажи точния цвят на обекта в квадратче в долния десен ъгал да го влачиш до друг обект и така да смениш цвета на избрания от теб обект -тук липсва.
  7.Отказва да работи с някои видове мишки дори след като им инсталираш последните драйвери.
  8.Не прилага Zum от скрола на мишката ,дори да го имаш тази опция в настройките
  9.Ние прилага Copy и Paste
  10.В Power Clip не работи с прозрачности и преливки ,както беше в другата версия.

  Харесвам

 22. 17 юли 2008 в 23:25

  Изглежда Adobe® предлагат софтуер с една идея по-добър от този на COREL®(макар че COREL® Painter X+® е една от най-хубавите програми за дигитално рисуване, но не е тъй мултифункционална като „швейцарското ножче“ Adobe® Photoshop® CS3+, което е уникално добро като част от Adobe® Creative Suite® 3.3 Master Collection/Web Premium). Да се надяваме, че по-новите им софтуерни продукти ще са НАД предишните им версии по качество, функционалност и леснота при употреба. 8)
  * под „+“ разбирай „и/или по-нова/актуална версия“

  Харесвам

 23. taskbg
  18 юли 2008 в 13:03

  Здравейте, искам да питам до колко са практични таблетите за чертане в AutoCAD и евентуално към какъв модел да се насоча. Какво е положението с другите марки освен Wacom? Поне от към цена Trust или Genius са доста по-съблазнителни.

  Харесвам

 24. 21 юли 2008 в 23:03

  Ами има и Wacom таблети с CAD резолюции(съответно с по-голяма работна площ) от серията Intuos3, но на практика всички го могат. Предполагам, че са удобни за чертане и други чертежни дейности, но нямам лични впечатления от тях, защото дори не съм ги докосвал. 🙂
  Като се замисля, май Intuos3 серията е донякъде по-добра от Cintiq(с които работиш директо върху TFT LCD) моделите, защото последните, поне според мен, имат сравнително скромни характеристики като за TFT active matrix LCD таблет-монитори, макар че са най-добрите таблети на пазара и са спечелили няколко именити награди за дизайн и функционалност като аксесоар за комппютър. Пък и в Европа предлагат незнайно защо само два модела Cintiq(12WX и 21UX, докато в САЩ се предлага и 20WSX, която обаче струва колкото 21UX, но е по-малка) на сравнително по-висока цена отколкото в САЩ поради разликата при трансфера долари(USD$)-български лева(BGN) и евро(EUR)-български лева(BGN).
  Двата вида Cintiq-а са доста по-зле в сравнение с днешните LCD TFT монитори, но като таблети са уникално добри:

  LCD Screen SPECIFICATIONS(only)
  _____________________________за Cintiq 12WX______________за Cintiq 21UX
  Brightness____________________180 cd/m²__________________250 cd/m²
  Contrast Ratio_________________600:1_____________________550:1
  Response Rate_________________25 ms_____________________30 ms
  Viewing Angle (L/R), (U/D)_______85°/85°, 85°/85°____________85°/85°, 85°/85°

  Пълните характеристики на Cintiq-овете можеш да разгледаш от http://www.wacom.eu/index2.asp?pid=143&lang=en , а обща представа за тях можеш да добиеш от http://www.wacom.eu/index2.asp?lang=en&pid=90 .

  НА ВЪПРОСА ТИ:

  Имам много лоши впечатления от онлайн ревютата на таблети на Genius и особено на Trust, просто откъм марка таблети Wacom са засега най-доброто на пазара.
  Препоръчвам ти моделите от серията Intuos3. Размерите са разнообразни и мисля, че можеш сам да се ориентираш към най-добро решение откъм ценафункционалност.

  ! Wacom Intuos3 модели(Wacom Europe GmbH) – http://www.wacom-europe.com/index2.asp?lang=en&pid=107 (насочи курсора в/у надписа INTUOS отляво на OVERVIEW за pop-up менюто)
  Сравни Wacom модели(не всички модели са на разположение за сравнение) – http://www.wacom.com/productinfo/differences.cfm
  ! Сравнение на всички Intuos3 модели – http://www.wacom-europe.com/index2.asp?pid=145&lang=en

  Друга недотам подходяща алтернатива е PL Series – http://www.wacom-europe.com/index2.asp?pid=147&lang=en . Приличат на Cintiq, но не са толкова добри и са предимно за работа с офис приложения и презентации.
  Ето и тяхните технически спецификации – http://www.wacom-europe.com/index2.asp?pid=157&lang=en

  СЪВЕТВАМ ТЕ ДА ПРОУЧИШ ДОБРЕ СТАТИСТИКИТЕ и да ги сравниш, както и да посетиш онлайн шопа на Wacom( http://www.wacom-shop.net/cgi-bin/wacom.storefront/4884f60b00cd1d84273f4ddcef2606a5/Catalog/1019 ) и Software Atlas-а на http://www.wacom-europe.com/index2.asp?pid=18&lang=en , за да видиш приблизителните пазарни цени на отделните таблети.

  Подходящи таблети за работа с CAD приложения(CAD програми):
  Intuos3 A4 Oversize CAD USB
  Intuos3 A3 Wide CAD USB
  Intuos3 A4 Oversize DTP USB
  Intuos3 A3 Wide DTP USB
  Intuos3 A4 (standard) or „Special Edition“
  и всички други модели от Intuos3 серията.

  Засега мога да кажа само това. Питайте при необходимост.
  BTW, знаеш ли, че CAD е абревитура на Computer-Aided Design – http://en.wikipedia.org/wiki/CAD . 😀

  Харесвам

 25. taskbg
  22 юли 2008 в 12:35

  Мерси за отговора. вече се убедих за wacom, но все пак ще се насоча към по евтините bamboo на този етап. Като за първи таблет се надявам да е достатъчен като заместител на мишката при чертане и рисуване в свободното време

  Поздрави

  Харесвам

 26. 23 юли 2008 в 18:15

  Дано Bamboo ти свърши работа. Както знаеш, Bamboo Fun(Medium size) е най-добрият таблет бамбук. 🙂

  Харесвам

 27. julia
  7 септември 2008 в 21:25

  ei nqkoi znae li kak se raboti s Corel Graphic Suite 11 plss kajete mi ne6to

  Харесвам

 28. Cooler
  24 септември 2008 в 14:54

  Zdrevaite, nqkoi mozhe li da izkazhe mnenie za tozi tablet monitor http://www.enicomp.com/shopping/product.php?p=27966
  blagodarq predvaritelno.

  Харесвам

 29. 4 октомври 2008 в 01:03

  @julia:

  @Cooler:
  Спецификациите, които са дадени, в посочения от теб адрес, говорят сами за себе си:
  Технология: Electromagnetic Wave (НЕ Е ТЪЧ-СКРИЙН, защитно стъкло през което минават електромагнетичните вълни)
  Таблетна резолюция: 1000 lpi (най-високата засега)
  Електромагнитна писалка с 1024 нива на натиск(най-високата засега), ляв и десен бутон, макс. 10 mm над екрана при писане,
  1xAAA батерия, 12 мес. гаранция за писалката

  Тип на LCD панела: 19″ Widescreen 1440 x 900 пиксела – добра резолюция, но 1028×1024(почти квадратна) е по-добра, макар че почти няма квадратни таблети
  Стъпка на пикселите: 0.285 mm
  Яркост: 300 cd/m2 – нормална като за TFT-LCD монитор
  Контраст(динамичен): 800:1 – зле като за съвременен монитор, нормално като за таблет от този вид
  Цветове на дисплея: 16.2 M – а къде отидоха останалите 5 милиона цвята(типичната и най-широко разпространена и поддържана цветова схема при мониторите днес е sRGB=16 777 261 цвята=256 нива ^3 основни цвята)?
  Време на реакция(типично): 5 ms – добро за таблет, сравни го с това на Wacom Cintiq.
  Зрителен ъгъл: 170 (H) / 160 (V), @ C/R > 5 – нормално като за TFT-LCD монитор, можеше и малко по-добре; подобаващ, но като за таблет
  Вход за сигнал: 1xАналогов D-Sub вход, 1xАналогов D-Sub изход – стандартни аналогови входове/изходи за свързване чрез кабел с компютъра. 🙂

  Успях да намеря и официалната страница на този продукт, където има малко повече информация за него: http://www.proview.com/Product/Product_Spec.aspx?sn=553&pi=118&ii=5786 .

  Общи впечатления:
  От българския сайт, който ти искаш да си го закупиш, обещават 24 месечна гаранция за самия таблет и 12 месечна за писалката; на цена от 931 лв. с ДДС… Хм… не съм много на ти с продуктите на ProView, но нещо не им имам голямо доверие. Парите са си твои, но все пак не те съветвам да „вкусиш“ от таблетите с този модел; започни с нещо по-просто(да НЕ е като Wacom Cintiq, при който активната повърхност за рисуване е и екран) и щом добиеш опит и натрупаш средства си вземи един Cintiq(в Европа се продава в евро от http://www.wacom-europe.com/index2.asp?pid=0&lang=en ).

  Харесвам

 30. skoklyo
  30 януари 2009 в 22:51

  Курсорът ще „бяга“, ако работиш с таблета като с обикновена мишка, макар че можеш да понагласиш настройките приемливо. Но истинската му сила е в pen-mode, когато активната площ съответства на екрана и където поставиш писалката – там се появява курсорът.

  Не мисля обаче, че таблетът може да замени изцяло мишката. В някои приложения и задачи спестява усилия, но в други изисква повече от нея. Осигурява известна ловкост, но му липсва стабилност, понякога дори дразни. С Graphire A6 съм, но нещата не опират до размер и чувствителност, а до предназначение.

  Мишката на този модел е облицована отдолу с бяла влакнеста тъкан, която се замърси и износи неприятно бързо. Вероятно и при другите е подобна подложката, за да се предпазва таблетът от надраскване, така че не е препоръчително да се ползва мишката често, освен ако не се сменя през 6 месеца.

  Харесвам

  • 13 февруари 2009 в 19:11

   Обстоен отклик, да си ползваш Graphire A6 с късмет още години наред и дано, при желание, ъпдейтнеш до подходящ модел Интуос, но най-важното е да си жив, здрав и честит! Благодаря за коментара ти, радва ме. 🙂

   Харесвам

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: