Начало > разни > Wallpaper Folder Windows или как да сложим уолпейпър на папка…

Wallpaper Folder Windows или как да сложим уолпейпър на папка…

Отдавна съм се чудил как може да бъде постигнат следният ефект при папките (folders) в Windows XP:

Wallpaper Folder Windows_sample

След кратко търсене с Google попаднах на 2 нагледни урока (на английски), които обясняват подробно как може да бъде постигнат този ефект.
Единият се намира тук, а другият е написан в онлайн изданието на англоезичната версия на списание PC World и на разположение оттук.

Поради големия интерес към статията и това, че някои от вас не успяват да изпълнят точно указанията и съответно не получават искания резултат, реших да преведа статията на български (за английските варианти посетете гореизброените линкове). Дано сега всички се оправят със следването на инструкциите. Успех!

Добавянето на уолпейпър фон (wallpaper background) към прозорците на вашите папки с файлове (folders) е лесен начин за придаване на привлекателност на тези папки. Но освен от естетическа гледна точка (въпреки че това е спорно), настроените от потребителя фонове (custom backgrounds)  ни позволяват лесно да разпознаваме и различаваме прозорците на папки (folder windows) – особено, ако имаме бекъп папки (backup folders) на  removable или network drives с имена, идентични с тези на оригиналните папки на hard drive-а ни. Въпреки че Microsoft изглежда са премахнали опцията за поставяне на custom фонове за папки (folder wallpaper) от Windows XP, ние все пак можем да променим фоновете на папките (folders’ backgrounds) и при тази операционна система (съкр. ОС).

За да поставим фон на папка (folder) в XP, първо отваряме желаната папка чрез Windows Explorer. След това избираме Tools→Folder Options и натискаме в/у таба View. Под Advanced settings, избираме опцията Show hidden files and folders (може да се наложи първо да натиснем чрез double-click Hidden files and folders). Премахваме отметката от Hide protected operating system files (Recommended) и кликваме Yes на появилото се предупредително съобщение (warning message). Натискаме Apply и след това OK. След това пък щракваме чрез double-click в/у появилия се в папката файл desktop.ini, за да го отворим с текстовия ни редактор (text editor) (може и да не се вижда файловото разширение .ini). Ако не намирате файл desktop.ini в папката, просто ще трябва да го създадем – за целта включете Notepad или любимия ви текстови редактор (Notepad++ е също добър избор за ползващи Уиндоус) и създайте нов текстови файл (FileNew…).

Щом отворим файла с текстовия ни редактор, записваме текста [{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}] (не съдържа главни букви „O“, а само нули) директно на първия ред, и натискаме Enter. На втория ред записваме IconArea_Image=* и на мястото на * поставяме пътят до файла (задължително от тип изображение), който искаме да поставим като фон на прозореца на папката. Картинката може да е от тип .BMP, .GIF, .PNG или .JPG (.JPEG). Накрая трябва да имаме написан текст от следния вид:  „IconArea_Image=C:\My Documents\My Pictures\Blue Hills.bmp“ (без кавичките). След това натискаме отново Enter, за отидем на нов ред.

Смяната на цвета на текста на табелите на иконите в тази папка обаче е малко по-трудно. Ако искаме да оставим цвета на текста на иконата черен (black), както е по подразбиране (default), не е нужно да правим нищо. За бял цвят, трябва да напишем IconArea_Text=0x00FFFFFF (погрижете се „x“ да е с малка буква, а не заглавна) и да натиснем Enter. За червен текст, сменяме кода, който е след знака „=“ с 0x000000FF; за да направим текста жълт, пишем 0x0000FFFF; за син – използваме 0x00FF0000; а за сив цвят попълваме 0x00808080. Тези кодове отговорят на стойности в 24-bit-ова RGB цветова палитра (color scheme), която определя колко червено (red), зелено (green) и синьо (blue) се смесват заедно, за да произведат съответния цвят: 0x00bbggrr (със стойности вариращи в диапазона от „0“ в десетична бройна система (decimal) или „00“ в шестнадесетична (hexadecimal) до „255“ в десетична (decimal) или „FF“ в шестнадесетична (hexadecimal)).

Ако редактирате вече съществуващ в папката файл desktop.ini, запазете го и затворете текстовия си редактор. Ако сте създали собственоръчно файла, запазете го с името „desktop.ini“ в същата папка, в която ще се показва избраната картинка-фон; използвайте задължително кавички (quotation marks), за да попречите на Notepad да добави разширението си по подразбиране: .txt. Т.е. копирайте и поставете „desktop.ini“ като наименование на файла (с кавичките) и го запазете така.
Ако нещо объркате и това не помага (напр. поставили сте погрешен вид кавички и т.н.), просто запазете файла под името desktop.ini, но в графата „Save as Type:“ (за избор на файловия тип/разширение, под който ще запазвате файла) изберете „All Files *.*„.

Сега остава да зададем атрибут (attribute) System на папката (folder). Поставете прозореца на папката (folder window), на който ще зададем фонова картинка отпред (да е видим на Desktop-а). Натиснете клавиша Backspace, за да се преместим напред с едно ниво в дървовидната йерархична файлова структура на Уиндоус (или просто натиснете бутона Up).
Кликнете на Start→Run , напишете cmd.exe в текстовото поле и натиснете OK. В отворилия се прозорец на Command Prompt-а (cmd.exe) напишете текста „attrib +s“ (без кавичките), последван от един символ празно пространство (чрез натискане на клавиша Space от клавиатурата веднъж). След това преместете и поставете чрез влачене (drag&drop) иконата на избраната за променяне папка в текстовото поле на вече отворения диалогов прозорец Run… (прозореца на cmd.exe). След извършването на това, там вече трябва да се чете нещо като „attrib +s C:\Documents and Settings\…\My Documents\My Folder“ (пътеката до папката и името на самата папка в края вероятно се различават при вас). Кликваме Enter и OK.
Следващия път щом отворим променената папка (folder), вече би трябвало да виждаме новия фон (wallpaper) вътре.
Ако не искаме да виждаме файла desktop.ini, натискаме чрез right-click в/у него и избираме Properties. Под таба General на отворилия се прозорец, слагаме отметка (тикче) на атрибута Hidden (Скрит) и кликваме OK. След това кликваме Tools→ Folder Options→View и  премахваме отметката от опцията за показване на скрити файлове и папки (Show hidden files and folders). Докато кутията Folder Options е все още отворена, поставете отново отметка в/у опцията Hide protected operating system files, ако преди това сте махнали тази отметка. Така важните  системни файлове на Уиндоус ще се върнат към скрито състояние. Така няма да се бърника в тях, което, както знаем, е опасно за правилното функциониране на операционната Ви система.

The Nikon D80 Digital SLR

Един великолепен избор за качествен и професионален фототапарат, който бих си купил е Nikon D80 Digital SLR. В сайта Deziner Folio авторът избира точно този модел, който е почти идентичен с някои други подобни нему. И все пак, гледайки резултати от Flickr за процента на използваемост и коментарите относно фотоапаратите марка Nikon, ясно си личи задоволството на клиентите. Това е един прекрасен избор, но за мен лично цената му е все още твърде неподходяща за жалките ми финансови възможности. Продължавам да търся подходящ модел фотоапарат за любителски снимки.

Послепис:

Същият полезен сайт (Deziner Folio) предлага за безплатен даунлоуд една невероятна Flash-базирана галерия, която може да бъде интегрирана в уебсайтове – dfGallery. Ето демонстрация и ъпдейт за тази галерия. За повече информация и промени/ъпдейти, вижте в същия сайт.

Advertisements
Категории:разни
 1. 23 август 2009 в 19:08

  Мерси за полезната статия. 🙂 Отдавна търся tutorial за това. 🙂

  Like

  • 24 август 2009 в 02:28

   Ами това ми е и целта – статиите ми да са полезни или поне да насочват към полезни източници на информация. 🙂

   Like

 2. venko
  27 септември 2009 в 22:10

  Пич, намери ме в Skype: venco95, че нещо не мога да го направя това.

  Like

  • 17 януари 2010 в 22:38

   Я прочети пак статията и опитай отново (вече е преведена на български). 😉 Ако пак не става, пробвай да следваш английските уроци по темата (поставени са в началото на статията като линкове). Ако и след това нямаш успех, пиши пак тук (чрез натискане на Отговор под този коментар) и ще се свържа с теб по Skype. Успех!

   Like

 3. az
  17 януари 2010 в 19:32

  Цццц… не става нещо… 😦

  (пиши на български с кирилица, ако обичаш!)

  Like

  • 17 януари 2010 в 22:39

   Не съм съгласен – би трябвало да става.
   Сега статията е преведена на български и съответно е по-лесна за следване.

   Опитай отново, като спазваш плътно указанията. Така не би трябвало да имаш проблеми да постигнеш желания резултат.
   Късмет! 🙂

   Like

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: